Přehled tisku

Zámek Opočno
0:00
/
0:00

Kristina Colloredo-Mansfeldová má nové důkazy, že zámek v Opočně patří její rodině, a u soudu žádá o obnovu řízení, píše Mladá fronta Dnes. Zjištění jsou údajně podle jejích právníků natolik převratná, že je nemůže zpochybnit ani Ústavní soud. Listiny mimo jiné potvrzují, že hraběnčin otec Josef Colloredo-Mansfeld měl židovskou matku, pomohl sestřeleným pilotům spojeneckých vojsk a nacisté ho za okupace vnímali jako nepřítele Říše. Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 Němci, po roce 1945 připadl dekrety prezidenta Beneše do majetku státu.

Zámek Opočno | Foto: Pavla Horáková,  Radio Prague International
Kristina Colloredo-Mansfeldová má nové důkazy, že zámek v Opočně patří její rodině, a u soudu žádá o obnovu řízení, píše Mladá fronta Dnes. Zjištění jsou údajně podle jejích právníků natolik převratná, že je nemůže zpochybnit ani Ústavní soud. Listiny mimo jiné potvrzují, že hraběnčin otec Josef Colloredo-Mansfeld měl židovskou matku, pomohl sestřeleným pilotům spojeneckých vojsk a nacisté ho za okupace vnímali jako nepřítele Říše. Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 Němci, po roce 1945 připadl dekrety prezidenta Beneše do majetku státu. Restituční zákon se na tuto dobu vztahuje jen v případech rasové perzekuce. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, v roce 1948 po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska. Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhala dále od roku 1991 a na čtyři roky se renesanční památka dokonce vrátila do její správy. Národní památkový ústav ale podal stížnost k Ústavnímu soudu, který spor vrátil na začátek.


Nepokoje v Tibetu,  foto: ČTK
Deníky věnují pozornost situaci v Tibetu, kde v posledních dnech propukly velké protičínské nepokoje, jež už si vyžádaly podle různých údajů 10 až 100 mrtvých. Tisk komentuje zdrženlivé postoje a vyjadřování světových politiků i Mezinárodního olympijského výboru. Podle Mladé fronty Dnes není rozdílu v nedostatku svobody myšlení, vyznání či volného pohybu v Tibetu, Číně, na Kubě, v Bělorusku, v Barmě, Íránu či Saúdské Arábii. Komentátor se však domnívá že odlišná je v jednotlivých případech reakce ostatních zemí. "Kdejaký politik si také u nás zadupe, pokud jde o režimy v Havaně, Minsku či Rangúnu. Jsou slabé a málo vlivné. na Peking si však troufá už málokdo. Čína je velká a silná," myslí si. Tibeťané proto podle něj nebudou mít nikdy dostatečnou podporu vlád ostatních zemí.

Nepokoje v Tibetu,  foto: ČTK
Sloupek Lidových novin uvádí, že když slyšíme slovo levice, vybaví se výraz solidarita. S chudými, s handicapovanými, s trpícími. Kde však zůstal solidární arzenál české levice, jde-li o Tibet, o mlácení a zabíjení tamních demonstrantů? Říká-li šéf KSČM Filip, že více než v Tibetu jsou porušována lidská práva v Česku, můžeme nad ním jen zlomit hůl. Ale říká-li šéf ČSSD Paroubek, že si ze záběrů tamních událostí nemůže vyvodit žádný relevantní závěr, že to není něco, k čemu by se měl vyjadřovat, jde z toho mrazivý pocit. Proč v případu Tibetu zaujímá levice pozici neutrála, jako by šlo o konflikt mezi Ekvádorem a Kolumbií? Možná si Jiří Paroubek až příliš navykl vyvozovat závěry z toho, co vidí v televizi. Ruku na srdce: mohl si z televizních záběrů před dvaceti lety vyvodit, že se u nás schyluje k pádu komunismu, ptá se sloupek Lidových novin.

Komentátor Hospodářských novin se domnívá, že Mezinárodní olympijský výbor bude všemožně bránit bojkotu letošní olympiádě v Pekingu, protože by jinak musel uznat, že samo udělení her Pekingu byla chyba. List však upozorňuje, že sportovci mohou projevit své sympatie Tibeťanům, i když nebudou olympijské hry v Číně bojkotovat. "Když o Tibetu a lidských právech promluví olympijský medailista z Pekingu, bude to mít váhu," píšou Hospodářské noviny.


Pražský dopravní podnik přestane nejpozději do týdne poslancům a senátorům tolerovat bezplatné jízdy hromadnou dopravou. Jak píšou Lidové noviny, firmu k tomu počátkem března vyzvala náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová. Poukázala při tom na rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, podle nějž ústavní činitelé nemají právo využívat zdarma služeb soukromých dopravců. Praha se tak stane prvním městem v tuzemsku, které poslancům upře jednu z jejich výhod. Pražský dopravní podnik si spočítal, že na nezaplaceném jízdném od zákonodárců ročně přichází o 1 milion 300 tisíc korun. Pokud budou chtít poslanci a senátoři i nadále jezdit zadarmo, existuje možnost, jak mohou na revizory vyzrát, píše deník. Můžou si totiž na svůj mobilní telefon objednat SMS jízdenku, stát jim totiž telefonické hovory hradí do výše 6000 korun měsíčně.


AIDS je v Česku na prudkém vzestupu, píše Mladá fronta Dnes. Na začátku 90. let, kdy zpěvák Freddie Mercury umírá na AIDS, začala obrovská preventivní kampaň, o zákeřné nemoci každý mluvil, skoro všichni se báli nechráněného sexu. AIDS je však zpátky a a nemocných v Česku přibývá. Zatímco loni v lednu se o viru HIV ve své krvi dozvědělo 11 lidí, letos už 21. V únoru tento trend pokračoval. Podle lékařů už neplatí, že by virus koloval jen krvi narkomanů a gayů. Typickým novým HIV pozitivním je dobře situovaný mladý vysokoškolák, bez ohledu na sexuální orientaci. Zároveň přibývá nakažených mezi 20 a 25 rokem. Podle lékařů je to tím, že lidé už z AIDS nemají hrůzu. A přestávají být opatrní.


Zpěvák Daniel Landa vystoupil z řádu Ordo Lumen Templi, který v roce 2004 sám založil. Landovi údajně vadilo, že ostatní členové společenství tíhnou ke "křesťanské spiritualitě". Zpěvák teď zakládá nový projekt Zlatý drak, který má podle něj na principu sokolství usilovat o soulad ducha a těla. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes Landa prohlásil, že se vzdal funkce velmistra a z řádu odešel. Kontroverzní společenství, jehož aktivity v minulosti prověřovala policie, teď řídí kromě dalších čtyř lidí také šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous a herec Ondřej Vetchý. Oba odmítají nařčení z extremismu, která řád provázejí už od jeho vzniku. Podle Komorouse zůstávají cíle řádu stejné: pomoc sociálně potřebným a protidrogová prevence. K řádu se dříve hlásili například i předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím nebo první náměstek ministryně obrany Martin Barták. Nový Landův projekt Zlatý drak bude hra v duchu fantasy s důrazem na sport a kulturu. Výchovu mládeže v něm mají obstarávat sportovci a trenéři, takzvaní dračí jezdci. Prostřednictvím projektu hodlá zpěvák vybrat peníze na stavbu sportovišť, nemocnice nebo školy. Plánuje i televizní show.


Víte, kde je nejhorší vzduch v Česku? V Legerově ulici v Praze. Jak píše Mladá fronta Dnes, vzduch je tam plný škodlivých látek z automobilových výfuků. Podle posledních údajů z roku 2006 meteorologové naměřili v Legerově, Sokolovské a ulici Svornosti nejvíc oxidu dusičitého v republice. V první dvacítce nejhorších míst v republice jich pak je celkem jedenáct z Prahy. Automobily vyprodukují až 80 procent škodlivých látek. Přesto se v Legerově ulici stále prodávají byty a žijí tam lidé, na situaci si totiž zvyknou.