Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentátoři deníků glosují "hledání Neklause". Protikandidátem současné hlavy státu v příštích prezidentských volbách by se mohl stát někdejší československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier.

Komentátoři deníků glosují "hledání Neklause". Protikandidátem současné hlavy státu v příštích prezidentských volbách by se mohl stát někdejší československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Dnešnímu prezidentovi se ovšem podle


Téměř dvě třetiny lidí v Česku chtějí legalizovat eutanazii. Proti je dvacet osm procent občanů, zbylých osm procent lidí nemá vyhraněný názor. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro Mladou frontu Dnes. Podle deníku má eutanazie největší podporu mezi stoupenci ODS (celých 70 procent), naopak nejméně se zamlouvá příznivcům KDU-ČSL (47 procent). Uzákonění eutanazie si nejvíce přejí mladí lidé a lidé s vyššími příjmy. Zákon o pomoci při dobrovolném odchodu ze života pro nevyléčitelně nemocného člověka prosazuje lékař a poslanec za ODS Boris Šťastný. Podle něj by eutanazii měly platit zdravotní pojišťovny. K diskusi o eutanazii Šťastný přizval přední profesory v oboru medicíny. Ti se shodli na tom, že člověk má právo rozhodnout o svém životě a smrti. Většina ale zdůrazňovala, že pacient, jehož bolest je dostatečně tlumena a necítí se být na obtíž a sám, nikdy o eutanazii nepožádá. Lékaři navíc odmítli eutanazii sami provádět, dodává Mladá fronta Dnes.


Petr Kott,  foto: ČTK
Exposlanec Petr Kott, který musel kvůli problémům s alkoholem opustit ODS, končí na postu ředitele středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Neuspěl v nově vyhlášeném výběrovém řízení. Vystřídá ho Petr Nosek z krajské pobočky Královéhradeckého kraje. Píšou to Lidové noviny, podle kterých Kott ještě před odchodem stihl uzavřít několik podivných smluv. Nedávno uzavřel smlouvy se třemi firmami navzdory tomu, že kraj o ně nestál. Firmy se sice přihlásily do výběrového řízení, stanovisko komise však bylo zamítavé. Dvě ze smluv, s novou rehabilitací ve Vlašimi a novou poliklinikou v Jirnech u Prahy, podle LN vykazují znaky poděkování sociálním demokratům za dosazení do funkce. Třetí je s firmou Clinterap, která otevírá psychiatrické ambulance ve větších městech Středočeského kraje. Kott jako jeden z mála pravicových politiků ve sněmovně podpořil zákon o neziskových nemocnicích. Za to si vysloužil "trafiku" - řízení obnovené středočeské pobočky pojišťovny, uvedl deník.


Podle deníku Právo přibývá falešných odbojářů. Sehnat uniformy a vyznamenání není prý žádný problém. Tvrdí to sami pamětníci protinacistického odboje za druhé světové války. "Všímám si toho hlavně při oslavách. Najednou se tam vynoří člověk, který odbojářem nikdy nebyl, a pokládá tam věnce. Na prsou mu visí spousta vyznamená. Už vzhledem k jeho věku pochybuji o tom, že bych jich vůbec mohl dosáhnout," cituje deník předsedu plzeňské organizace Českého svazu bojovníku za svobodu Jaroslava Maršáka. Na nedávné připomínce vypálení Lidic se za odbojáře vydával člověk, kterému na konci války bylo pět let. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka je ovšem nezákonné pouze nošení uniformy, kterou v současné době používají bezpečnostní složky. "Když si někdo vezme uniformu letců z Anglie, i kdyby byl v StB, nikdo mu v tom nezabrání,"řekl PrávuČírtek.


Podle Mladé fronty Dnes zadrželi policisté Ukrajince, kteří údajně organizovali takzvanou otrockou práci. Své krajany a také dělníky z Bulharska lákali do Česka za prací, po příjezdu jim ale sebrali pasy a nutili je pracovat za nelidských podmínek. Zatím se ví o více než padesáti obětech. Organizátory otrocké práce byli čtyři muži. Tři z nich policie zadržela minulý týden. Čtvrtý odjel na Ukrajinu a policie tam po něm pátrá. Zadržení muži byli obviněni z obchodování s lidmi. Jako členům organizované skupiny jim hrozí až 15 let vězení. Údajný gang působil nejméně od listopadu roku 2004 převážně ve středních a západních Čechách. Dělníci pro něj pracovali především v mlékárenském průmyslu, kde vykonávali ty nejtěžší práce. Plat jim ale gang téměř celý zabavil na zaplacení fiktivního dluhu.


Na severní Moravě přibývá lidí nakažených virem HIV. Uvádí to Moravskoslezský deník. Zatímco dříve v kraji lékaři evidovali dva až tři nové případy ročně, v první polovině letošního roku zjistili pět čerstvě nakažených lidí. Odborníci to přičítají tomu, že mladí lidé, a zejména gayové se stále častěji seznamují přes internet, cestují a střídají partnery. Zjištěné případy tvoří jen špičku ledovce skutečného výskytu. Odborníci odhadují, že nakažených může být v kraji až pětkrát více. Mnoho infikovaných lidí o své nákaze vůbec neví. V České republice byla podle deníku zjištěna nákaza HIV u 949 osob, 215 z nich dospělo do konečného stadia nemoci AIDS. Na AIDS zatím v Česku zemřelo 124 lidí.


Mobilní telefon iPhone, který se stal hitem amerického trhu, by se mohl vyrábět v Česku. Píše to Mladá fronta Dnes. Telefon by se měl montovat v české pobočce tchajwanské společnosti Foxconn, která již pro Apple vyrábí jeho počítace ve svém závodě v Pardubicích. Nový provoz staví v Kutné Hoře. Foxconn informaci nepotvrdil a společnost Apple k možné výrobě v Česku mlčí. Nový mobil se bude na třech trzích v Evropě prodávat od letošního podzimu, do Česka dorazí až v příštím roce.


15 tisíc voltů poslal do domácností na Plzeňsku nebezpečný vtipálek. Jak informuje


Jak informuje Mladá fronta Dnes, Česká republika plní svůj slib a pomáhá zalesňovat chilský park Torres del Paine. Sedm procent jeho rozlohy předloni lehlo popelem, který z neopatrnosti založil český turista. V Puerto Natale se až do roku 2010 budou střídat čeští lesníci. Ve foliovnících pečují o mladé stromky podobné bukům, které vypěstovali ze semen zdejších stromů. Čeští odborníci vypracují i mapy, kam se mají mladé stromky vysadit. Pomoc největšímu chilskému národnímu parku přijde Česko na patnáct milionů korun, uvádí deník.


Podle Hospodářských novin si čeští vysokoškolští studenti mohou objednat napsání diplomové práce "na klíč". U zlínské firmy referatyzababku.cz zaplatí za osmdesátistránkovou diplomovou práci 17.000 korun. Podle deníku už služeb využily téměř 3000 studentů. Podle právníků tak ale studenti porušují zákon. Například Václav Vlk soudí, že by mohlo jít o trestný čin poškozování cizích práv. Žalovat by studenta mohla sama škola a jemu by pak hrozily dva roky vězení či peněžitý trest. Školy o podobném servisu pro studenty vědí, zatím se však neumějí účinně bránit. Jen málo škol za podvody s diplomovými pracemi vylučuje ze studia. Letos k podobnému kroku přistoupila pouze Univerzita v Hradci Králové, uvedly Hospodářské noviny.