Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vláda učinila správně, když rozhodla, že zahájí jednání o umístění americké protiraketové základny v Česku. Myslí si to komentátoři Hospodářských novin a Lidových novin. Deník Právo má k chování vlády výhrady a pozastavuje se nad tím, proč už před zahájením jednání s USA byly v Česku učiněny kroky pro kladné rozhodnutí.

Vláda učinila správně, když rozhodla, že zahájí jednání o umístění radarové protiraketové základny v Brdech. Protože odmítnutím by zarazila nanejvýš potřebnou debatu už v zárodku, uvádějí Hospodářské noviny. Podle deníku je důležité, aby se lidé dozvěděli, v jakém vztahu bude americká základna k systému NATO nebo kdo za ni ponese odpovědnost. Výroky o nové studené válce a o nových závodech ve zbrojení jsou podle listu "v mnohém ohledu nabubřelé". Deník píše, že USA a Rusko už nejsou dva ideologicky nesmiřitelní soupeři, ale mají i mnohé společné zájmy, například v boji proti mezinárodnímu terorismu a proti šíření zbraní hromadného ničení. Nejdůležitější ze všeho je domluva mezi spojenci, bez ní aliance ztratí na významu. Bylo by nešťastné budovat obranný systém tak, že by vedl k podobnému dělení jako před zahájením iráckého tažení. Pro Američany a Evropany nadále platí, že nejlepší a nejúčinnější obrana je obrana společná, uzavírají Hospodářské noviny.

Lidové noviny uvádějí, že americká žádost o výstavbu radaru v Česku přišla v době, kdy část veřejnosti v Evropě některé vojenské aktivity USA vnímá negativně. Západoevropský odpor bohužel povýšil protiraketový deštník na záležitost, v níž si nemůžeme dovolit nechat poroučet. Vláda teď musí s plným nasazením dojednat co nejvýhodnější podmínky a základnu prosadit, píše list.

Deník Právo uvádí, že vládní rozhodnutí o jednání s USA o radarové základně je v pořádku. Zároveň ale píše, že kritického voliče zarazí, proč je zároveň připravována půda pro zřízení radaru. Na můj vkus na to ta vláda jde až moc od lesa. Budeme jednat a až na základě jednání se rozhodneme, ale současně učiníme předběžné kroky vhodné pro rozhodnutí kladné, uvádí komentátor listu.


Ceny bytů v mnoha městech v Česku za rok stouply o víc než deset procent, píše Mladá fronta Dnes. Rychlé zdražování se týká hlavně Prahy, ale i Liberce, Olomouce, Brna, Zlína, Pardubic nebo Ostravy. Zatímco starší třípokojový byt s plochou 68 metrů čtverečních stál na konci roku 2005 v Praze necelé dva miliony korun, teď už je to o půl milionu víc. V Liberci podobný byt v inzerátech nabízejí za milion. To je o dvě stě tisíc dráž než před rokem. List údaje uvádí s odvoláním na Institut regionálních informací, který ceny sleduje. A co je příčinou zdražování? Velká poptávka silné generace, narozené v sedmdesátých letech, dostupnost hypoték i zájem cizinců, kteří s byty v Česku spekulují. O třetinu podražily byty v panelových domech! Milionovou hranici už překročily průměrné byty v deseti ze třinácti krajských měst. Realitní makléři a stavebníci do budoucna odhadují roční růst o pět až deset procent, v závislosti na místě. Rostou i ceny bytů v okolních zemích, dodává Mladá fronta Dnes.


Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu uzavřeli po třech a půl letech vyšetřování případu nelegálního obchodu s lidskou kůží. Do kauzy je zapleteno šest lidí z tkáňové banky Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. Obviněným hrozí až osm let vězení. Informuje o tom deník Právo. "Skupina, ve které byli dva lékaři, tři pracovníci středního zdravotnického personálu z odběrového týmu a jeden jejich příbuzný, převážela kurýrním způsobem letecky lidskou kůži od mrtvých dárců do Nizozemska,"řekl Právu zdroj. Spis bude podle deníku v krátké době poslán na krajské státní zastupitelství s návrhem na obžalobu a případ se pravděpodobně ocitne před brněnským soudem. Přesná výše odměn, které dostali obvinění za obchod s lidskou kůží, se pohybuje v řádu milionů korun. "Je možné, že trestní kvalifikace bude u některých osob rozdílná, bude záležet na výši jejich profitu z této trestné činnosti,"řekl Právu zdroj. Skupina obviněných podle policie odebírala zemřelým kůži bez příslušných povolení. Vzhledem ke své specializaci to prováděli velmi odborně, a proto byl o jejich "zboží" v zahraničí velký zájem. Lidská kůže, takzvané štěpy, údajně putovala z brněnské tkáňové banky do firmy Euroskinbank v nizozemském Beverwijku, kde byla využívána k transplantacím. Případ se začal vyšetřovat, když se podařilo jednu ze zásilek zabavit, píše deník.


České aerolinie nabídnou od června přímé spojení mezi Prahou a Kuvajtem. Půl roku po zrušení linky do Dubaje se tak český dopravce vrací do oblasti Perského zálivu. Ve svém čtvrtečním vydání to píše Mladá fronta Dnes. "Letadla budou létat dvakrát týdně," uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková. ČSA létaly do Kuvajtu už v minulosti, například loni v létě tam měl spoj do Dubaje mezipřistání. Na linku budou aerolinky nasazovat letouny Airbus A320 namísto A310, které dříve létaly do Spojených arabských emirátů. Nové letadlo je menší, ale pětihodinový let z Prahy do Kuvajtu zvládne bez mezipřistání. Linku do Dubaje zrušily ČSA letos na začátku roku kvůli její dlouhodobé ztrátovosti. Aerolinky podle mluvčí cítí na tamějším trhu poptávku od cestujících, kteří vyžadují vysoký standard byznys třídy. "Linku využívají převážně dobře situovaní cestující z Kuvajtu na svých cestách do České republiky, a to především na lázeňské pobyty," dodala mluvčí.


Nejoblíbenějším automobilem v Británii je česká Škoda Octavia. Alespoň podle ankety časopisu Auto Express, ve které hlasovaly desetitisíce britských řidičů. Škoda tak předhonila i značky Honda a Mazda, které v žebříčku dominovaly v minulých letech. Za českým vozem zůstala i Toyota, luxusní vozy Lexus či BMW, píší Hospodářské noviny. Octavia získala nejvyšší známky ve většině kategorií, které motoristé hodnotili, včetně nízké spotřeby, spolehlivosti, pohodlí při řízení a celkové spokojenosti. "Octavia si zaslouží vyhrát titul auta roku. Díky vysoké spolehlivosti a skvělým výsledkům ve všech kategoriích ji bude těžké porazit i v příštím roce," sdělil serveru duemotori.com šéfredaktor pořádajícího magazínu David Johns. Škodovka je v Británii velmi populární už několik let. Po čtvrté za sebou se dostala v žebříčku do první pětky. Nedávno si navíc odnesla podobné ocenění od motoristického serveru Top Gear. Uspět v Británii přitom pro české automobily nebylo jednoduché. Škodovka měla ještě před patnácti lety nevalnou pověst a pro Brity byla dobrá jen jako terč automobilistických vtipů. "Značka byla v 90. letech chápána jako symbol neúspěchu a nefunkčnosti. Změna, která se s ní za posledních pět let udála, je fantastická,"řekl redaktor deníku Daily Express Nat Barns.


Česká republika vyhrála nad Kyprem 1:0,  foto: ČTK
Hubená výhra nad Kyprem obraz české fotbalové reprezentace v médiích příliš nevylepšila. Trenér Karel Brückner si hned v několika denících mohl přečíst výzvu k odchodu. "Děkujeme, odejděte," píše v titulku Mladá fronta Dnes. Zkušený trenér s erudicí, kterému však manýry hvězd zjevně přerostly přes hlavu. Zrazen vlastními hráči se nemůže opřít ani o hru a výkon. Soubor kolem Rosického zřejmě potřebuje vládu tvrdé ruky, soudí autor komentáře listu a dodává, že odejít by měl i manažer Vlastimil Košťál, na něhož rovněž padá přímá odpovědnost za rozvrácený tým. "Je čas začít bez Brücknera," připojily se v komentáři Lidové noviny. Za dvě zbabraná střetnutí musí nést odpovědnost jediný možný muž. Trenér Karel Brückner. Možná to není fér, aby od týmu, který ho podrazil, odcházel právě on. Ale něco se změnit musí. Jen příchod nového kouče leccos převrátí. Tak, jako když Brückner u rozklížené reprezentace nahradil Jozefa Chovance, napsal deník. Výkon mužstva v utkání s 68. týmem světového žebříčku je terčem kritiky ve všech médiích. Splněná povinnost, jinak nic. Umělecký dojem po sobotní porážce rozhodně nevylepšili. Proti outsiderovi zahráli otřesně a třásli se o tři body, zhodnotil zápas deník Sport. Novináři často dávají výkon do souvislosti se sobotními nočními orgiemi v hotelu Praha. Výhra jako po flámu. Na trávníku s nimi nervozita z průšvihu a následných reakcí udělala divy, napsal Sport. Nedovoleným mejdanem se tým tak rozhodil, že se v zápase neměl sílu zvednout, konstatuje Mladá fronta Dnes. "Povinné tři body získali za hrozný bolehlav," nadepsal své zpravodajství z Liberce deník Právo.