Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Noviny se prvních stránkách informují o vraždách v Havířově, kdy bývalý ředitel Technických služeb zastřelil advokátku, která firmu zastupovala a náměstska havířovské primátorky.

Foto: ČTK
Noviny se prvních stránkách informují o vraždách v Havířově, kdy bývalý ředitel Technických služeb zastřelil advokátku, která firmu zastupovala a náměstska havířovské primátorky. Jak píše Právo, v Česku padlo další tabu. Začalo se vraždit v revíru politiky, zatím komunální. Vraždy nemá na svědomí kriminálník - recidivista, ale člověk z obecně vážené funkce. Protože se pachatel sám zastřelil, asi už nezjistíme, v jakém hnutí mysli zmařil kvůli penězům dva lidské životy. Denně se v zemi odehrávají tisíce konfliktů, v nichž jde o peníze a ve kterých aspoň jedna strana má pocit, že je obětí nespravedlnosti. Mnohdy jde o daleko vyšší částky než v havířovském případě. Mráz běhá při představě, že by vražda v Havířově měla odstartovat novou zvyklost řešit některé případy za použití střelné zbraně. Ale násilí je nakažlivé.


Spor, který může otřást poslaneckými výhodami, řeší Obvodní soud pro Prahu 1. Podle Hospodářských novin je to pře o pouhých 270 korun. Soukromý dopravce a skupina politiků tak chtějí dokázat, že zákon, který umožňuje poslancům, senátorům a soudcům Ústavního soudu jezdit zadarmo, odporuje ústavě. Dopravní firma Student Agency zažalovala ministerstvo financí o 270 korun za to, že přepravila europoslance Josefa Zieleniece a senátora Igora Petrova zdarma, jak jí to ukládá zákon. Soud vydal - jak je v takových případech běžné - platební příkaz. Stát ovšem zaplatit odmítá, případem se proto bude podrobně zabývat soud. Student Agency v žalobě uvádí, že jen letos přišla na "volném" jízdném ze zákona téměř o 700 tisíc korun, jde ale prý hlavně o princip. Poslanci mají ze zákona nárok ke svému platu ještě na 32 tisíc korun "cestovného" měsíčně. K tomu mohou jezdit městskou dopravou, linkovými autobusy nebo vlaky zdarma, připomínají Hospodářské noviny. Ačkoli poslanci se většinou obecně shodnou na tom, že výhody je třeba omezit, při samotném hlasování se podpora pro takový krok nenajde.


Vlastimil Tlustý
Ministr financí Vlastimil Tlustý se opět sešel s Milošem Zemanem, píše Mladá fronta Dnes. Tlustý tvrdí, že i tentokrát se Zemanem mluvil o státním rozpočtu, a ne o tom, co by se mohlo dít, kdyby vláda předsedy ODS Mirka Topolánka nezískala důvěru. Tím, že se stýká se Zemanem podle listu Tlustý demonstruje, že je schopný mluvit s ČSSD. I když politici ODS oficiálně hovoří o tom, že jim konzultace ministra financí se Zemanem nevadí, jeden z nich deníku potvrdil opak. Tlustý je podle něj kritizován za to, že své schůzky dopředu nekonzultuje a že nezapadají do předvolební strategie strany. Mladá fronta Dnes a Právo také informují o tom, že šéf ČSSD Jiří Paroubek o víkendu na Vysočině osobně zjišťoval, co se kolem Zemana začalo dít. Zeman totiž Tlustému do jeho poradního týmu navrhl svého bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka. Paroubek Rusnokovi pohrozil vyloučením ze strany, pokud by se s expertním týmem podílel na snižování sociálních výdajů. Podle exministra financí Sobotky se Tlustý schůzkami se Zemanem pokouší rozštěpit ČSSD.


Nový ministr vnitra Ivan Langer dal policejnímu prezidentovi Vladislavu Husákovi ultimátum, uvádí deník Právo. Husák má čas do konce roku na to, aby zajistil modernizaci tří set policejních služeben. Pokud to nestihne, je ministr připravený policejního šéfa odvolat. Na rekonstrukci každé služebny přitom ministerstvo vyčlení dva milióny korun. "Nechci, aby bylo možné dál potkávat policistu sedícího na staré rozvrzané židli u okopaného stolu, jak dvěma prsty datluje na stroji Consul," konstatoval podle listu Langer.


Noví ministři vnitra a spravedlnosti Ivan Langer a Jiří Pospíšil řeší, jak zlepšit pověst Inspekce ministra vnitra. Existují tři varianty - přesun inspekce pod ministerstvo spravedlnosti, rozpuštění celé jednotky, anebo přinejmenším výměna současného šéfa Miroslava Borníka. Jak píší Hospodářské noviny, podle neoficiálních informací má největší naději na úspěch varianta, která počítá s obměnou vedení inspekce. Vše ale údajně brzdí skutečnost, že se zatím nenašel vhodný kandidát, který by Borníka nahradil. Současného ředitele dosadil do čela klíčového útvaru ještě exministr Stanislav Gross. Langer sice v květnu vyzval Borníka k rezignaci a sliboval osamostatnění inspekce, po nástupu do úřadu ale přibrzdil. Ministr spravedlnosti Pospíšil by uvítal, kdyby se inspekce postavila úplně znovu. To proto, aby se přetrhaly dlouholeté známosti mezi inspektory a policisty.


Foto: Evropská komise
O českou telekomunikační firmu Radiokomunikace usilují finanční obři. Společnou nabídku na odkup Radiokomunikací podaly americká investiční banka Lehman Brothers, investiční firma Mid Europa Partners (MEP) a Al Bateen Investment ze Spojených arabských emirátů. S odvoláním na agenturu Bloomberg o tom informují Lidové noviny. Za Radiokomunikace nabídly kolem jedné miliardy eur, tedy asi 28,5 miliardy korun. Mediální zástupce Radiokomunikací Pavel Kočiš záležitost komentoval s tím, že je to otázka na stoprocentního vlastníka firmy, kterým je nizozemská firma Bivideon. "Bivideon žádná jednání neuskutečnil, ani se neplánují," uvedl zástupce této firmy Vladimír Bystrov.


Nový ministr financí Vlastimil Tlustý by měl brzdit ve své snaze prodat část akcií ČEZ na burze i v jednání o smíru s japonskou Nomurou. Ve svém komentáři tak soudí Hospodářské noviny. Začít s postupnou privatizací ČEZ není podle deníku špatný nápad. Peníze za ČEZ je ale lepší schovat na penzijní reformu. V případě sporu s Nomurou, kde se Tlustý snaží vyjednat smír, nikdo neví, jak se vyvine žaloba, kterou na oplátku vede stát proti Nomuře. "Všechny námitky proti dvěma obchodům však korunuje jedna principiální: vláda nemá důvěru sněmovny. Proto, když jde o desítky miliard, má být střídmá a soudná," dodávají Hospodářské noviny.


Češi se podle Lidových novin naučili pít nealkoholické pivo a nakupují ho stále častěji. Jen za červenec a srpen vzrostly v prodejnách potravin tržby za nealko pivo o 81 procent. Výrobci to přičítají nejen letošnímu horkému létu, ale i větší orientaci lidí na zdravý životní styl a také červencovému zavedení trestných bodů na silnicích. Odborníci navíc předpokládají, že poptávka po zlatavém moku bez alkoholu bude i nadále stoupat. Za tři roky by se mohlo v Česku vypít zhruba tři čtvrtě miliónu hektolitrů nealko piva. Pivovary si mnou ruce: produkce nealkoholického piva je velmi výnosná. Stojí přibližně stejně jako to s alkoholem, ale výroba je levnější.


Hospodářské noviny si všímají, že v telefonním seznamu Zlaté stránky přibývají čísla mobilních telefonů. Jeden z trojice operátorů na tuzemském trhu například uvádí, že v řadách jeho zákazníků se zájem o zveřejnění mobilního čísla zestonásobil. Soukromé mobily se ve veřejné části telefonního seznamu mohou objevovat teprve od ledna. Podle operátorů přibývá rodin, které mají doma více mobilních karet a jedna z nich slouží jako domácí telefon, který nahradil původní pevnou linku. Mnoho lidí ale stále dává přednost soukromí a v oficiálním seznamu proto najdeme pouhý zlomek z celkového počtu mobilů.


Hotel Thermal
Největší karlovarský lázeňský hotel Thermal změní zásadně svůj vzhled. Vysoká budova, která je jednou z dominant města, získá novou fasádu. Odborníci v současné době pomocí sond a rentgenů zkoumají, jaká technologie bude nejlepší k obnovení zašlých železobetonových panelů objektu, píše Právo. Podrobný průzkum stavby rovněž ukáže, v jakém technickém stavu je objekt. Hotel Thermal spravuje státní firma Thermal - F. O jeho koupi projevili zájem soukromí investoři i město Karlovy Vary. Město usiluje o hotel nejen kvůli zachování filmového festivalu, ale i dalším kulturním a společenským aktivitám.