Přes ČR se přehnala vichřice

Následky vichřice na Klatovsku, Foto: ČTK

Českou republikou se na závěr víkendu přehnala vichřice a silné bouřky. Na několika místech dosáhl vítr síly orkánu, tedy 120 kilometrů za hodinu. Naštěstí si nepřízeň počasí nevyžádala žádný lidský život. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Následky vichřice na Klatovsku,  Foto: ČTK
Bouře zkomplikovala život lidem na mnoha místech v republice. Vítr, dosahující místy síly orkánu, se přehnal přes Domažlicko, Klatovsko, část středočeského a jihočeského kraje, Vysočinu a část jižní Moravy. Zanechal za sebou strhané elektrické vedení a vyvrácené stromy. Ty způsobily problémy i na železnici. Pět hodin například čekali cestující na obnovení provozu na trati Praha -Tábor u Olbramovic. Jak sdělil jeden z cestujících, České dráhy naprosto selhaly, když nedovedly podat cestujícím ucelené informace.

"Zpoždění nebyl schopen a ze začátku ani ochoten nikdo komentovat. Ve vlaku byla spousta cizinců, byly tam rodiny s dětmi . České dráhy nebyly schopny zareagovat, přistavit autobusy , zajistit nějakou náhradní dopravu, včas informovat. To tam chybělo a to bylo asi největší bolestí celé té jízdy.."

Silná vichřice způsobila nemalé škody. Například jak uvedl mluvčí krajských hasičů František Vaško, jen nad Plzeňským krajem má bouře na svědomí zhruba 50 vyvrácených stromů, poničené elektrické vedení, a požár.

Vichřice poničila hřbitov na Pelhřimovsku,  Foto: ČTK
"Má ho na svědomí blesk, který zapálil střechu stodoly v Újezdě u Kasejovic. Ta škoda je tam vyčíslena na 200 tisíc korun. Jinak na Plzni - jihu padly tři stromy na dráty elektrického vedení, v Klášteře u Nepomuka pak dokonce tři stromy padly i na auta. Všechny ty padlé stromy naštěstí nemají na svědomí žádný lidský život ani zranění osob."

V jižních Čechách se dostaly do velkého nebezpečí děti, jejichž loďku vichřice převrátila. Více k případu operační důstojník z Jindřichova Hradce Miloslav Lamač:

"Byla hlášená převrácená loďka s dětmi. Zásah byl proveden zdárně. Byly vytaženy ven pomocí člunů. Dále jsme měli větrnou smrští vyvrácené stromy na hlavním tahu Jindřichův Hradec - Praha . Dále jsme měli požár trafostanice v Kundžaku od blesku."

Problémy způsobila vichřice i na Blanensku, kde začátkem minulého týdne napáchaly miliónové škody povodně. Větrná smršť zde přerušila dopravu na hlavním železničním tahu mezi Českou Třebovou a Brnem. Podle meteorologů se jednalo o tzv. húlavu, což je krátká silná vichřice vznikající při přechodu studené fronty. Nic podobného by v nejbližších dnech hrozit nemělo.