Příběhy Rychlých šípů si přečtou i ukrajinské děti. Foglarovci vydali část v ukrajinštině

Příběhy Rychlých šípů vyšly v ukrajinštině

Sdružení přátel Jaroslava Foglara se rozhodlo dát ukrajinským dětem, které byly nuceny uprchnout před nebezpečím války do Česka, dárek. Se skauty pro ně vydalo v ukrajinštině legendární dílo české dětské literatury minulého století  - Sešit komiksových příběhů Rychlých šípů. Sešit vyšel v nákladu dvou tisíc kusů a ukrajinské děti ho dostávají zdarma v centrech pomoci uprchlíkům, ale i na dalších místech, třeba v základních školách.

„Přemýšleli jsme, jak bychom mohli pomoct v situaci, která nastala. A řekli jsme si, že tohle by mohlo být fajn, že by děti mohly dostat něco, jak trávit volný čas a zároveň bychom tím trochu pomohli k šíření odkazu Jaroslava Foglara. K proniknutí Rychlých šípů někam, kde je třeba ještě neznají,“ vysvětlil Českému rozhlasu vznik sešitu Martin Vérteši ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

Příběhy Rychlých šípů vyšly v ukrajinštině | Foto: Česká televize,  ČT24

Ukrajinské děti si tak mohou přečíst sedmnáct vybraných komiksových příběhů Rychlých šípů. Kromě toho v sešitu najdou i zábavné úkoly Rychlé veverky od brněnského malíře Pavla Čecha nebo instrukce, jak ulovit třináct bobříků. Nechybí ani krátký medailonek Jaroslava Foglara. A zmíněn je i totem, který nadšenci ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara v roce 2007 vztyčili na místě Foglarova tábořiště u Siněvíru na Ukrajině.

Překladu se zhostila Iryna Zabijaka z Brna. Zvládla to za tři týdny. Největší problém prý bylo přenést typické české prostředí do ukrajinského jazyka a také překlad některých zastaralých slov. „Snažila jsem se vymyslet podobné slovo v ukrajinštině, kterému budou rozumět, ale které se třeba aktivně nepoužívá,“ prozradila Českému rozhlasu.

Děkujeme za neuvěřitelnou pomoc

Zájem o příběhy Mirka Dušína a jeho přátel je podle Sdružení přátel Jaroslava Foglara velký.

Příběhy Rychlých šípů vyšly v ukrajinštině | Foto: Česká televize,  ČT24

„Dohromady 300 kusů časopisu už například našlo své čtenáře v základních školách Staňkova či Cacovická v Brně. Další výtisky byly rozdávány v centru pro uprchlíky taktéž v Brně nebo Komunitním centru Morávia v Třebíči. Řada dalších výtisků je rozdávána v základních školách v Praze, zájem už projevila další města. Ozývají se také organizátoři příměstských táborů,“ uvádí sdružení na webu.

Vydání Rychlých šípů pro ukrajinské ocenilo také velvyslanectví Ukrajiny v Česku.  Sdružení přátel Jaroslava Foglara zveřejnilo na webu mail od Tetiany Okopné z velvyslanectví.

„Děkujeme vám mockrát za neuvěřitelnou pomoc, kterou poskytujete ukrajinským ženám a dětem. Děkujeme, že díky podpoře přátel jako jste vy, se necítí zde v cizí zemi opuštěné, osamocené a zrazené. Na českou pomoc si budou vzpomínat v dobrém všechny další generace Ukrajinců, tím jsme si na velvyslanectví naprosto jistí,“ píše se v mailu.

Sdružení přátel Jaroslava Foglara je spolek, který sdružuje děti i dospělé příznivce Jaroslava Foglara. Vzniklo v prosinci 1990, se souhlasem slavného spisovatele. Hlavním posláním sdružení je práce s dětmi a mládeží a sběratelsko-badatelská činnost v rámci Foglarova odkazu.

klíčové slovo:
spustit audio

Související