Program Erasmus v době koronaviru - záleží na rozhodnutí konkrétní univerzity

Foto: StockSnap / Pixabay CC0

Erasmus patří k velmi úspěšným programům Evropské unie. Jak to s ním vypadá v době koronaviru?

Ovlivnil počty studentů a učitelů, kteří se v příštím akademickém roce vydají na školy a univerzity v jiných zemích? Jak uvedla Sylvie Boumová, vedoucí zahraničního oddělení Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, je to o rozhodnutí konkrétní univerzity.

Filozofická katedra Univerzity Karlovy,  foto: VitVit,  CC BY-SA 4.0

"Aktuálně máme zhruba 350 platných smluv s různými univerzitami po celém světě v rámci programu Erasmus plus. V Evropě je to asi 290 univerzit. Tam se nic nemění. Rozdíl je pouze v tom, že zahraniční univerzity reagují rozdílným způsobem. Každý týden nám chodí informace, jaká je jejich situace. Některé univerzity ruší prezenční výuku pro zimní semestr. Budou nabízet pouze online výuku a to i pro svoje studenty. Některé univerzity budou vyučovat prezenčně, ale ruší přijímání zahraničních studentů a výjezdy svých studentů do zahraničí. Je to hodně o rozhodnutí konkrétní univerzity, jak se k tomu postaví a jak si vyhodnotí riziko v dané situaci. Nedá se třeba říct, že by zavřely všechny britské univerzity."

Také české univerzity se ohledně výjezdu studentů budou dívat na to, jak situaci hodnotí české ministerstvo zahraničí, v jaké škále rizika je daná země. Stejně tak pro příjezdy bude v daném okamžiku rozhodující, jaké karanténní opatření by se na studenty nebo hosty uplatňovalo. Co se týče přímo filozofické fakulty, výuka bude prezenční formou jako v předchozích letech.

S Erasmem vycestovalo už 300 tisíc lidí

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Česko se do programu Erasmus zapojilo v roce 1998 a za dobu jeho fungování vycestovalo na zahraniční pobyty víc než 300.000 lidí.

Čeští studenti jezdí většinou po Evropě. Mezi nejoblíbenější země patří Německo, Francie, Španělsko, Velká Británie a Finsko. Smlouvy má však univerzita po celém světě, i v zemích, které jsou nyní rizikové.

"V tuhle chvíli je to tak, že například studenti, kteří chtěli jet do Latinské Ameriky, vidí, že ta jejich země je riziková, že tam naše ministerstvo nedoporučuje vycestovat. Už si domlouvají třeba přesun na letní semestr. Spíše reagují takhle. Pro nás je vždycky rozhodující ministerstvo. Jsme rádi, že nám tolik neklesl zájem. Jak o příjezdy k nám, tak o výjezdy do zahraničí. Samozřejmě ve chvíli, kdy by se situace někde zhoršila, tak se budeme domlouvat na přesunutí nebo zrušení návštěvy nebo příjezdu toho studenta. V tomto máme dobrou flexibilitu a dobrou komunikaci s našimi partnery."

Koronavirus ovlivnil i kurzy češtiny pro cizince

Jak dodala Sylvie Boumová, letošní jarní situace se stala pro univerzity výzvou. Ovlivní i kurzy češtiny pro cizince. Příští akademický rok se kurzy povedou nejen prezenční, ale budou se nabízet i online formou.

"Budou v plné šíři, se stejným počtem hodin, stejným přístupem, například i s individuálními lekcemi výslovnosti. Je to kurz intenzivní a slouží uchazečům, kteří se chtějí naučit dobře česky, chtějí se třeba hlásit na vysokou školu v ČR. Zároveň jsme otevřeli ještě druhý kurs, který je víc pro bohemisty na zahraničních univerzitách po celém světě, ten se jmenuje Czech online."

Foto: Evropská komise

Pokles zájmu je jen kolem deseti procent

Foto: StartupStockPhotos,  Pixabay / CC0

Pobyty Erasmus mohou na každé studijní úrovni trvat od dvou měsíců, pokud se jedná o praktickou stáž, nebo od 3 do 12 měsíců, pokud se jedná o studentský pobyt. Pokles kvůli koronaviru je na Filosofické fakultě UK podle Sylvie Boumové jen kolem deseti procent.

"Počet studentů, které vysíláme do zahraničí na studijní pobyt, je v rámci programu Erasmus plus ustálen na zhruba 250 studentech, přičemž letos mám potvrzených 230 nominací, což je skvělé číslo. Je to pokles jen o zhruba deset procent. Ale je pravdou, že jsme hodně letos ty možnosti výjezdu propagovali mezi studenty, takže možná ten pokles v souvislosti s covidem není tak vysoký. Máme výjezdy ještě mimo program Erasmus plus, převážně do mimoevropských zemí. Tam máme letos nominovaných asi 40, přičemž běžně jich je asi 80, takže tam ten pokles je výraznější, obezřetnost je tam větší. A co se týče příjezdu, běžně nám do programu Erasmus přijíždí zhruba 300 studentů, letos máme potvrzených 200."