Program staronové vlády je podle Václava Klause bezzubý a nekonkrétní

Prezident Václav Klaus v diskuzním pořadu České televize, foto: ČTK

Prezident Václav Klaus nešetří kritikou na adresu nové koaliční vlády Stanislav Grosse. V nedělním rozhovoru pro Českou televizi se ale rezervovaně vyjádřil i k postoji mateřské Občanské demokratické straně. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Prezident Václav Klaus v pořadu České televize Otázky Václava Moravce,  foto: ČTK
Prezident Klaus v rozhovoru odmítl, že by měl spory se svojí mateřskou ODS kvůli postojům při vládní krizi. Tvrdil, že informace tohoto druhu jsou mediální spekulace. Respektuje taktiku, kterou ODS zvolila, i když on sám by se asi choval aktivněji.

"Já mohu spekulovat o tom jako kdokoliv, jestli se taktika, kterou ODS zvolila, dlouhodobě ODS vyplatí nebo ne. To ale opravdu není moje prvotní věc, kterou bych se teď zabýval. Prostě ODS zvolila řešení, že je lepší, když se do ničeho, alespoň z vnějšku to tak pozoruji, v této chvíli plést nebude, když se nebude pokoušet nějak aktivním způsobem ovlivnit výsledky této vládní krize. Předpokládám, že si to spočetli."

Občanští demokraté jako jedinou možnost řešení vládní krize připouštěli vypsání předčasných voleb. Stanislav Gross se ale nakonec domluvil s lidovci a unionisty na pokračování společné vlády. Václav Klaus míní, že ODS v čele s Mirkem Topolánkem dala přednost "budoucímu holubovi na střeše" než "dnešnímu vrabci v hrsti".

Program staronové vlády je podle Václava Klause bezzubý a nekonkrétní. Prioritou ministrů by podle prezidenta mělo být zastavit zadlužování státu a reformovat zdravotní, školský i důchodový systém. Za chybu a krok zpátky prezident považuje, že premiér Gross se chce na Úřadu vlády obklopit týmem "superporadců".

Vladimír Špidla a Stanislav Gross,  foto: ČTK
Změny v angažmá Čechů v Iráku nepovažuje prezident Václav Klaus za žádoucí. V reakci na úvahy nového ministra obrany Karla Kühnla, který navrhuje v souvislosti s Irákem udělat znovu analýzu situace, prezident řekl:

"Zdá se mi, že přece jenom irácká krize se dostala do úplně jiné fáze než byla na začátku a nemám pocit, že teď je důvod, aby právě Česká republika udělala nějakou mimořádnou, novou, specifickou iniciativu."

Za hrubou chybu a podraz označil prezident Klaus způsob, jakým se vládní politici rozhodli vystřídat evropského komisaře Pavla Teličku za expremiéra Vladimíra Špidlu. Občané takové praktiky podle něj nové vládě ani sociální demokracii neodpustí. Václav Klaus je také zastáncem referenda, v němž by se čeští občané vyjádřili k návrhu evropské ústavy. "Referendum ano, ale jen za předpokladu, že lidé budou přesně vědět, o čem rozhodují," uvedl Václav Klaus.

Poměrnému volebnímu systému přičítá prezident Václav Klaus nestabilitu českých vlád v posledním desetiletí. Přál by si změnu volebního systému do Poslanecké sněmovny na většinový. Současná metoda podle něj vede ke vzniku "krkolomných koalic", zatímco většinový systém umožňuje vítězi voleb vládnout bez kompromisů a výmluv, bez obstrukcí případných koaličních partnerů. Podle Václava Klause mají země s koaličními kabinety například vyšší deficit státního rozpočtu. Změna volebního systému je potřebná, je ale nutné počkat na zklidnění politické situace po vládní krizi.

"Já si myslím, že by bylo načase, aby se s tou naši Ústavou něco stalo. Ono se to nedá udělat v momentu vládní krize. To je drama a v tu chvíli se nedá měnit Ústava. Právě naopak. Ta Ústava by se měla měnit v klidné chvíli a politické strany by si to měly jasně říci."