Průměrná mzda v prvním čtvrtletí stoupla na 32.466 korun

Rudy a Peter Skitterian, Pixabay / CC0

Mzdy v Česku stále rostou. V prvním čtvrtletí se zvýšila o 7,4 procenta na téměř 32.500 korun. Dva třetiny zaměstnanců však na ni nedosáhnou. Průměrná mzda se v Česku zvyšuje už od začátku roku 2014.

Michal Skořepa,  foto: archiv Michala Skořepy
"Aktuální statistika překvapuje svou vysokou dynamikou," zhodnotil údaje statistiků ekonom Komerční banky František Táborský. Dodal, že pomalejší růst platů očekávala i Česká národní banka ve své květnové prognóze. Pro zbytek letošního roku očekává, že zpomalování mzdového růstu bude pokračovat.

Také ekonom z České spořitelny Michal Skořepa předpokládá, že by tempo růstu mělo pozvolna slábnout:

"Rozhodně to nelze brát jako nějakou katastrofu, jako že se česká ekonomika řítí někam do záhuby. Spíše se ten český trh práce začne pomaličku vracet zpět k nějakým dlouhodobějším rovnovážným hodnotám."

Výrazněji rostla mzda lidem, kteří jsou nejhůř placení. Velkou zásluhu na tom má zvyšování minimální mzdy, od které se pak odvíjí tzv. zaručená mzda - tedy nejnižší odměna pro jednotlivá povolání.

Jitka Erhartová z ČSÚ upozornila, že v odměňování jsou velké rozdíly podle velikosti podniku. "Platí, že s velikostí roste mzdová úroveň. Platí též obecné pravidlo, že čím je podnik větší, tím větší je i rozdíl mezi mzdou mužů a žen," uvedla.

Nejvyšší mzdy jsou v peněžnictví, nejméně v pohostinství

Rudy a Peter Skitterian,  Pixabay / CC0
Nejvyšší mzdy byly podle statistiků v peněžnictví a pojišťovnictví, kde průměrná mzda dosáhla 59.869 korun. Do toho se promítají roční odměny, které banky rozdávají v prvním čtvrtletí. Jen zhruba o 500 Kč nižší je průměrný plat pracovníků v informačních a komunikačních činnostech. Hranici 50.000 korun překonali ještě zaměstnanci ve výrobě elektřiny, plynu a tepla.

Naopak nejméně si vydělali lidé pracující v pohostinství, stravování a ubytovacích službách. Jejich průměrná mzda v úvodním čtvrtletí byla 19.121 korun. Následovali pracovníci administrativních a podpůrných činností s průměrem 21.774 korun. Nejrychlejší meziroční růst mezd zaznamenali zaměstnanci v kultuře, školství nebo administrativě.

Lidé už tolik nenechávají své peníze ležet na běžných účtech, což dokazují i statistiky centrální banky. Meziročně se celkový objem peněz na běžných účtech téměř nezměnil, zatímco hodnota všech netermínovaných vkladů vzrostla zhruba o 140 miliard korun.