Pyrrhovo vítězství naruby

0:00
/
0:00

I když čeští zákonodárci už dlouho uvažují o omezení různých svých výhod, z jakýchsi záhadných důvodů tato jejich snaha obvykle není korunována hmatatelným výsledkem. A tak se stalo, že o jednu z výhod je nakonec připravil soud. Ústavní činitelé podle něj nemají právo využívat zdarma služeb soukromých dopravců.

Přesný opak Pyrrhova vítězství zažil ve středu ředitel firmy Student Agency Radim Jančura, když soud zamítl žalobu této dopravní společnosti na Českou republiku o náhradu jízdného v hodnotě 270 korun za cesty europoslance Josefa Zieleniece a senátora Igora Petrova. Podnikatel i s ostatními soukromými dopravci ve skutečnosti vyhrál. Podle soudkyně neměla firma žalovat stát, ale oba cestující. Ti si však zase měli zaplatit jízdné sami a jeho úhradu pak jako ústavní činitelé požadovat od státu, který jim garantuje bezplatnou osobní přepravu. Šéf Student Agency Radim Jančura teď možná bude ve sporu pokračovat přesto, že oněch 270 korun je pro firmu zanedbatelná položka a Zieleniec a Petrov nebyli žádní černí pasažéři, ale podnikli demonstrativní jízdu po dohodě s ním:

A jak dodává šéf autobusového dopravce Eurolines Milan Tuháček, nejde zde ani tak o peníze, jako o princip: "To ani nebylo časté, že by senátoři či poslanci vlastně to využívali ve velké míře. Určitě to nebyla pro žádného dopravce, myslím si, otázka nějakých ekonomických nebo finančních ztrát, ale spíš jde o ten etický nebo morální pohled na celou tuto problematiku." Podle Tuháčka soud potvrdil, že jedna osoba nemůže čerpat na jednu službu dvě výhody, což je případ ústavních činitelů: "Pokud jednou je poskytnuta bezplatná přeprava, už by neměl ten člověk dostávat náhrady na cestovné do zaměstnání a podobně."

Europoslanci Zieleniecovi se konec konců také zdá být nesmyslnou představa, že teď poslanci a senátoři budou lepit lístky na papír a odnášet je parlamentní účtárně k proplacení, když mají velké náhrady. Představitel strany SNK Evropští demokraté se tak vzácně shoduje s komunistickým poslancem Pavlem Kováčikem: "Já osobně jsem přesvědčen, že v 21. století tyto výsady, téměř feudální, už by neměly mít místo...." - a v zásadě i s poslancem ODS Markem Bendou: "Já, přestože jezdím zadarmo městskou hromadnou dopravou, tak mě nikdy nemělo u soukromníka používat legitimaci. Vždycky jsem platil."

Poslankyně za Stranu zelených Kateřina Jacques ale nevidí důvod, proč by ústavní činitelé neměli za dopravu platit nejen u soukromých, ale i veřejných dopravců. Před novináři vytasila svou legitimaci pražské MHD a prohlásila, že sama jde příkladem. Proto s celým klubem zelených podporuje návrh předsedy sněmovny Miloslava Vlčka na úplné zrušení bezplatné veřejné dopravy pro zákonodárce. Tedy návrhu, který zatím pokaždé narazil u sociálních demokratů, jejichž je Vlček členem a kteří ho nechali předlohy několikrát přepracovat. Takže dosud jedinou úspěšnou iniciativou zůstává nápad obrátit se na soud...