Radio Praha v roce 2006

0:00
/
0:00

Naše rozhlasová stanice si loni nevedla špatně. Do Radia Praha přišlo za celý rok přes 19 tisíc dopisů z celého světa. Výrazně se také zvýšila návštěvnost vysílání na interentu. O zhodnocení právě završeného roku a nastínění toho, co nás čeká letos požádala Zdeňka Kuchyňová ředitele Radia Praha - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, Miroslava Krupičku:

"Myslím, že vysílání Radia Praha si pořád drží stejnou kvalitu, že jsme se snad nikde nezhoršili. Musím říct, že dnes už posluchači s námi komunikují především prostřednictvím emailu. Pokud jde o naši návštěvnost na internetu, tak ta se zvyšuje poměrně dramaticky. Tuším, že před rokem to bylo 300 tisíc návštěv za měsíc. Za rok 2005 jsme to dotáhli na necelý půl milion návštěv měsíčně, což si myslím, že je slušné číslo."

Už druhým rokem fungují internetové stránky, které jsou určeny Čechům v zahraničí. Jaký mají ohlas?

"Mám-li hodnotit úspěšnost toho krajanského webu, který jsme spustili v roce 2004 v létě, tak musím říct, že například návštěvnost začátkem roku 2005 byla nějakých 40 - 50 návštěv denně. V současné době, to znamená na přelomu roku 2005/2006 je ta návštěvnost zhruba dvojnásobná. Myslíme si, že by mohla být vyšší. Chtěl bych vyzvat všechny posluchače, nejenom typické krajany, ale i všechny Čechy, kteří žijí v zahraničí a chtějí se podělit o své zážitky z různých akcí, chtějí nás pozvat na nějakou svoji akci nebo nám chtějí něco sdělit, aby se obrátili na naše krajanské webové stránky na adrese: www.krajane.net nebo přímo na naši adresu: [email protected] a tyto záležitosti i třeba organizační nám sdělili. My je rádi vystavíme na web, budeme jejich akce propagovat a můžeme takto vzájemně informačně spolupracovat."

"Novinky určitě připravujeme prakticky ve všech oblastech. Zahajujeme například s přelomem roku 2005/2006 podcasting, což je nová moderní technologie pro poslech přes internet. Ten poslech může být jednak na počítači a tou novinkou je, že si jednotlivé příspěvky nebo pořady může posluchač stáhnout do svého MP3 přehrávače, což je velmi progresívní záležitost dnes orientovaná především na mládež, která v tom poslouchá především hudbu. Ale já doufám, že lidé začnou mít větší zájem i o slovesné produkty a že tady je šance pro radia. Proto jsme se pustili i na pole podcastingu. Dále připravujeme některé drobné vylepšení webu Radia Praha, protože málo platné, víc a víc lidí nás poslouchá přes internet nebo čte naše texty přes internet, než na starých dobrých klasických krátkých vlnách. Pokud jde o krátké vlny, tam se snažíme rozšířit síť našich spolupracujících rozhlasů v zahraničí, zejména těch krajankých. V současné době jich je tuším sedm nebo osm a jsou buď tady ve východní Evropě od Ukrajiny přes Chorvatsko, Srbsko až po západní Evropu. Máme několik partnerských radií i v Austrálii, ve Spojených státech. Jim se budeme snažit nabídnout některé naše nové služby, třeba na internetu a domluvit s nimi nějakou novou spolupráci, případně oslovit nová krajanská radia, s nimiž ještě kontakt nemáme. Teď jsem se nedávno dozvěděl, že jedno krajanské radio vysílá v Kanadě. Zatím tam žádný kontakt není, tak budeme usilovat o to, aby se takový kontakt podařil a mohli i s nimi do budoucna nějak programově spolupracovat. Poslední nová technologie, o které se hodně mluví, je digitalizace. V současné době probíhají testy systému DRM. Vypadají slibně, zatím je problém v tom, že ta technologie je na začátku a nejsou k dispozici rozhlasové přijímače. To všechno se má změnit v průběhu roku 2006. Má být nejprve v západní Evropě, potom jinde k dispozici úplně nová generace rozhlasových přijímačů, které budou umět přijímat jak digitál, tak klasické analogové AM, FM vysílání. A u těchto kombinovaných vysílačů si rozhlasáci i my slibujeme, že posunou rozhlas zase někam dál, že nás lidi v těch vzdálenějších oblastech budou moci poslouchat v nádherné FM kvalitě, téměř stereo. Ale je otázka, kdy se toto všechno povede. Já doufám, že první kroky v letošním roce směrem k digitalizaci budou učiněny."

Je zde nový rok 2006, co by jste popřál našim posluchačům?

"Já bych jim popřál určitě hodně zdraví, ať se jim dobře poslouchá, ať jsou s námi spokojeni. A pokud nejsou spokojeni nebo se jim něco nelíbí nebo mají jakékoliv nápady nebo připomínky, tak jsme vždycky otevřeni diskusi. Mohou se u nás zastavit v Českém rozhlase na Vinohradské 12 v Praze nebo nám můžou poslat své nápady, připomínky buď poštou nebo emailem. Určitě na všechny odpovíme a nikoho nezklameme."