Ředitel České správy sociálního zabezpečení: na důchody bude dost

Česká populace stárne a v důchodovém věku je stále více lidí. Jak žijí čeští důchodci? A nakolik je současný důchodový systém stabilní? To je otázka pro Jaromíra Marka.

V roce 2004 žilo v česku 14% občanů starších 65 let, v roce 2030 jich bude téměř 23% a v roce 2050 už 31,5% populace. Výdaje na penze jsou už dnes astronomické a stále rostou. Letos v září vyplácel stát téměř 2 miliony starobních důchodů, konkrétně 1 957 299. Částka, která je na penze vynakládána, představovala letos 550 mld korun. Na příští rok už se počítá s více než 600 mld. V této souvislosti se často hovoří o tom, zda na budoucí důchody bude dost peněz. Dnes na jednoho důchodce přispívá průměrně 2,5 plátce sociálního zabezpečení. Více ředitel České správy sociálního zabezpečení Jiří Hoidekr.

"Počet plátců na jednoho důchodce od roku 2001 stagnuje. Důvodem je, že zavedením povinnosti platit pojištění osobami samostatně výdělečně činnými vzrostl počet plátců až o 100 000. Další důvod je restrikce předčasných důchodů. Nezastávám názor, že se blížíme k sociálnímu kolapsu. Všechny demografické prognózy, které jdou za horizont dvaceti let jsou pochybné. My jako správci systému sociálního zabezpečení vidíme do vzdálenosti 20-25 let dopředu. Proto tak směle říkáme, důchodový systém je na ta léta stabilní. Pokud se nestane něco mimořádného. Vždyť demografická prognóza z roku 2003 už neplatí, najednou se rodí hodně dětí. Další moment je, že se nikdo nezabýval tím, jaké národní bohatství vyrobené jedním člověkem se bude rozdělovat. Kolik vytvořil jeden produktivní člověk v roce 1900 sto jednotek? Kolik vyrobil v roce 2000? Tisíc? Kolik to bude v roce 2050? 10 000? Podle mého soudu nebude problém, aby důstojný život ve stáří pro čtyři důchodce zajistil jeden pracující člověk."

Důchodová reforma je politiky často skloňované téma, proč, když je podle vás na 20 let situace stabilizovaná?

"Důchodový systém je systém s tzv. velkým dopravním zpožděním. Každá změna se projeví s velkým časovým odstupem. Chceme-li uvažovat o změnách, je nejvyšší čas. Ale zároveň říkám, že je dost času, abychom tyto změny náležitě promysleli a řešili důchodový systém v rámci celého systému sociálního státu."

A jaké jsou představy jednotlivých politických stran? Např. ODS prosazuje pro všechny stejný rovný důchod, sociální demokraté zase virtuální účty. Návrhy unionistů i lidovců stojí, pokud jde o míru solidarity a zásluh, mezi občanskými a sociálními demokraty.

Současná průměrná výše důchodu je v česku 8646 Kč u mužů a 7020 Kč u žen. Ale jen 4% důchodců v Česku žijí pod hranicemi chudoby, což je jedno z nejnižších čísel v rámci zemí OECD.

Pokud jde o poměr mezi průměrnou mzdou a důchodem, Česko je hluboko pod průměrem. Důchod činí asi 58% mzdy. Faktem ale je, že tady je statistika matoucí. Důchod, tedy čistý příjem, se poměřuje s hrubou nezdaněnou mzdou. Když toto zohledníme, výsledek srovnání je příznivější.