Rozhodnutí Spolany Neratovice obnovit po povodních výrobu PVC, je podle ekologů rizikové

Spolana Neratovice

Chemička Spolana Neratovice se chystá po povodních znovu obnovit výrobu PVC, tedy provoz, ze kterého během této přírodní katastrofy uniklo nejvíce jedovatého chlóru. Proti tomu protestuje ekologické sdružení Arnika. Podle ekologů by bylo zahájení provozu rizikové pro obyvatele i životní prostředí.

Většina obyvatel České republiky má ještě v živé paměti hrozivý obraz zatopené chemičky při nedávných povodních a následné úniky chlóru. Právě jeho časté úniky podle ekologů ze sdružení Arnika dosvědčují, že provoz Spolany je zastaralý a nedostatečně zabezpečený.

"Téměř každý rok v posledních letech je na pořadu dne nějaká závažná havárie provázená víceméně únikem nebezpečných látek do okolí, především chlóru nebo chlorovodíku."

říká Jindřich Petrlík, vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů. Ekologům se zejména nelíbí, že Spolana chce spustit provoz výroby PVC ještě před dokončením bezpečnostní zprávy a bez hotového ekologického auditu. Právě z provozu PVC uniklo při letošních povodních velké množství chlóru, který zasáhl okolí chemičky, což mělo za následek rozsáhlé poškození rostlin.

Ekologové varují také před tím, že nebezpečná je nejen samotná výroba PVC, ale i jeho používání - například na obaly potravin nebo ve zdravotnictví, což potvrzuje Lenka Mašková.

"Nejvíce se ve zdravotnictví používají z PVC infuzní vaky, různé lidově řečeno hadičky. Jejich nebezpečí spočívá v tom, že z těchto spotřebních materiálů se vylučují ftaláty. Ta kampaň začala před půl rokem, dnes již máme některé pozitivní ohlasy z konkrétních nemocnic. Mohu jmenovat například nemocnici Na Homolce nebo nemocnici Sv. Anny v Brně."

logo Spolany Neratovice
Podle ekologů unikají z chemičky i další látky, například rtuť. Nečekaně vysoké jsou i koncentrace polychlorovaných bifenylů. Spolana o výsledcích rozborů ví. Jak však dodává její mluvčí Jan Martínek, firma zatím nedostala podklady, podle kterých by mohla určit, zda se jedná o látky ze Spolany nebo jiného podniku.

"Spolana v současné době žádné látky, které obsahují polychlorované bifenyly nemá a neprodukuje. Má je jedině v přípradě drobných kondenzátorů, které jsou však hermeticky uzavřeny a o kterých víme, že určitě během povodní ani potom, žádné polychlorované bifenyly neunikly."

Ekologové se domnívají, že nebezpečné látky unikly právě z kondenzátorů. Mají také svědectví bývalých pracovníků Spolany, že se v chemičce dříve míchal pesticid endrin, jedna z 12 nejnebezpečnějších toxických látek.