Školní rok přináší řadu novinek

Foto: ČTK

Začal nový školní rok. Do lavic usedlo po prázdninách jeden milion dvě stě tisíc žáků. To je o 12 tisíc víc než loni. Do prvních tříd totiž nastupují silné ročníky. Naopak střední školy hlásí úbytek žáků. Na děti čeká řada novinek.

Foto: ČTK
Do školních lavic zasedlo přes 104 tisíc prvňáčků. V Přelouči na ně čekala i projížďka kočárem taženým koňmi z blízkého kladrubského hřebčína. Na děti však letos čeká hlavně řada novinek. Rodiče budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ruší se totiž příspěvek na školní pomůcky pro prvňáky, tzv. pastelkovné. Ředitelé mohou zkrátit přestávky z deseti na pět minut nebo protáhnout dopolední vyučování z pěti na šest hodin už na prvním stupni, uvedl náměstek ministra školství Jindřich Fryč:

"Jednak se dává možnost zkrátit přestávku z deseti na pět minut a zkrátit také přestávku mezi dopoledním a odpoledním vyučováním na třicet minut. Je to z těch důvodů, kdy si to chod školy vyžádá z hlediska například dopravní obslužnosti."

Změny v přestávkách si vyžádají širokou diskusi s rodiči, uvedla v České televizi například ředitelka základní školy v Praze Na Smetance Hana Vítová, která prozradila i další novinky na škole:

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Plánujeme například pilotní program finanční gramotnosti, který už u nás začal. Děti absolvovaly krajská kola a vyhrály. Další novinky, které jsou, jsou různé délky přestávek. O tom budeme diskutovat ještě s rodiči. Ono to vypadá velice jednoduše - pět minut sem, pět minut tam, ale k nám hodně dětí dojíždí a mají různé aktivity. Samozřejmě zkrácení či prodloužení hraje velkou roli v tom, kdy vyučování začíná a kdy končí."

Školu Na Smetance si vybral i prezident Václav Klaus, který tu zahájil nový školní rok. A všem učitelům vzkázal:

"Je to úžasné povolání, myslím, že drtivá většina učitelů ho bere vážně a zodpovědně a moc bych si přál, aby se jim dařilo mladé generaci něco předávat. Potřebuje to."

Prezident se setkal s prvňáčky i deváťáky, které mimo jiné zaměstnal matematickým rébusem, který napsal na tabuli a jehož řešení nikdo ze žáků ani učitelů nemohl nalézt.

Petr Fiala,  foto: ČTK
Změny budou i ve známkování. Děti už nebudou muset dostávat na konci prvního pololetí známky za jednotlivé předměty. Učitel může žáka ohodnotit souhrnně. Žáky pátých a devátých čeká zkušební plošné testování jejich znalostí. Nový školní rok měl hned na svém začátku i revoluční novinku. První veřejná škola v Česku zavedla pro žáky uniformy. Stejná růžová a modrá trička a mikiny budou zatím jeden školní rok nosit děti z první třídy pražské Základní školy Františky Plamínkové. Oblečení jim hradí zřizovatel školy. Důvody zavedení uniforem prozradil ředitel školy Jindřich Koudela:

"Cílem je zkusit nabídnout dětem v oblékání rovné podmínky, aby se nesrovnávaly. Máme zkušenosti s tím, že děti se srovnávají nejenom podle oblečení, ale hlavně podle oblečení. Ti bohatší dokážou těm méně bohatým říct velice ošklivé věci. Dalším důvodem, když jsme nad tím přemýšleli, tak je prestiž."

Foto: ČTK
Někteří psychologové jsou ale k uniformám skeptičtí. V Česku totiž nejsou tradicí. Podporovat je nebude ani ministr školství Petr Fiala, který přivítal školáky ve Strakonicích. Ve svém projevu k novému školnímu roku se zamyslel nad vzděláním, úlohou rodičů i učitelů.

"Je-li učitel kvalitní a má-li rád své žáky, a pokud žáci respektují jeho vědomosti a těší se na to, co se budou dovídat, pak to nemůže špatně dopadnout. I kdyby vnější podmínky školy nebyly právě nejlepší."

Středoškoláky v tomto školním roce čeká nová podoba maturit, zkoušky budou mít jen jednu úroveň a slohy se budou hodnotit na školách. Zatímco na základních školách počet žáků roste, střední školy hlásí úbytek 26 tisíc žáků. Startují také opravné maturity, zkoušky bude skládat 23.000 studentů.

Se začátkem školního roku zahájily školské odbory petiční turné. Před projednáváním státního rozpočtu chtějí upozornit na nedostatečné financování školství. Odborářům vadí také snižování peněz na školní pomůcky.