Skupina studentů demonstrovala za odchod Milana Knížáka z funkcí generálního ředitele Národní galerie a vedoucího pedagoga Akademie výtvarných umění

Autor: Zdeňka Kuchyňová.

Skupina studentů pražské Akademie výtvarných umění demonstrovala za odchod Milana Knížáka z funkcí generálního ředitele Národní galerie a vedoucího pedagoga Akademie výtvarných umění. Vyčítají mu, že si jako generální ředitel vyřizuje osobní spory s umělci tím, že cenzuruje jejich účast ve stálé expozici Veletržního paláce. V této souvislosti připomněli střet s laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého Davidem Černým. Kvůli hádce s generálním ředitelem galerie, která uspořádala výstavu děl finalistů soutěže, nepřišel cenu Černý převzít. Prezident Václav Havel mu ji předal před budovou Veletržního paláce. V petici Milanu Knížákovi mj. vytýkají, že do galerie nakupuje vlastní díla. Knížák to ale odmítá. Před Veletržním palácem se sešli jednak stoupenci protestní petice, ale také přišla demonstrovat ta část studentů AVU, která s jejím obsahem nesouhlasí. Poměr Knížákových odpůrců i sympatizantů byl vyrovnaný. Dohromady se před vchodem do galerie sešlo na 40 demonstrantů. Podle organizátora protestu Milana Mikuláštíka se řada Knížákových oponentů ze školy i galerie bojí vystoupit veřejně. Uvedl, že škola pod nátlakem donutila pořadatele akce, aby na místo, které si pro protest zamluvili, pustili i Knížákovy sympatizanty. Studenti Milanu Knížákovi například vyčítají, že svým chováním poškozuje Národní galerii.

Mezi studenty přišel s transparentem "Pryč s Knížákem" i sám generální ředitel Národní galerie Milan Knížák. Podle Milana Knížáka chybí protestní petici argumenty a obsahuje jenom lži a nesmysly. Po skončení podpisové akce předali studenti petici ministru kultury Pavlu Dostálovi. S jejich argumenty však nesouhlasí. Na petici ministr odpoví do 30 dnů. Protestní akce však nekončí. Organizátoři ji chtějí umístit na internet, aby se k požadavku odstoupení Milana Knížáka mohli vyjádřit i lidé mimo Prahu a mimo dosah Akademie výtvarných umění.