Slavia jde dál

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Fotbalisté pražské Slavie si v evropském poháru zahrají i na jaře. Do osmifinále Ligy mistrů se sice nedostanou, ale po úterní remíze 1:1 v rumunské Bukurešti se jako třetí celek skupiny "H" přesunou do Poháru UEFA. Je to úspěch, nebo jen cena útěchy pro nováčka v nejvyšší evropské klubové soutěži fotbalistů?

Foto: ČTK
Nejen fotbaloví odborníci, ale i fanoušci se shodují v názoru, že je to nesporný úspěch. Málo kdo doufal, že by se Pražané mohli probojovat do vyřazovací fáze Ligy mistrů přes londýnský Arsenal a španělskou Sevillu. Jisté šance se slavistům dávaly v boji se Steauou Bukurešť o třetí místo ve skupině, které zaručuje přesun do druhé nejvyšší evropské fotbalové soutěže, tedy Poháru UEFA, ale ani to nebylo jisté. Proto jejich postup ještě před závěrečným kolem bojů ve skupině je bezesporu úspěchem. Stejně to vidí i brankář Pražanů Martin Vaniak:

"Víte co... Kdybyste mi řekl před Champions League, že uděláme pět bodů a máme ještě zápas k dobru k tomu, tak bych řekl, že jste blázen. Hodně lidí nám nevěřilo, že jsme se tam dostali, to bylo hezké, ale nikdo nevěřil, že vůbec uděláme nějaké body. A sami vidíte - máme pět bodů, což je hezké."

Foto: ČTK
Zejména když vezmeme v úvahu zdravotní problémy několika klíčových hráčů Slavie. Pro zranění chyběli Švento, Latka, Dřížďal, Šmicer, Vlček a další, což se například v Bukurešti projevilo tím, že trenér Karel Jarolím měl na lavičce náhradníků k dispozici pouze čtyři hráče do pole. A na hřišti to také podle toho vypadalo.

V prvním poločase připomínalo dění na trávníku boj beznohého s kulhavým. Zejména slavisté jako by nevěděli, co mají hrát. Ale i protivník nepředváděl nic mimořádného. I branka, kterou vsítil ve 12. minutě Badea, patřila do kategorie ušmudlaných. Ve druhé půli se slavisté proměnili jak doktor Jekyll v pana Hydea. Najednou byli u míče dříve než soupeř, dařila se jim kombinace, jen tu kýženou branku ne a ne vstřelit. Podařilo se to až v 78. minutě hry Zdeňku Šenkeříkovi, když si naběhl za obránce na centrovaný míč, hlavou srovnal na 1:1 a posunul tak svůj tým do jarních bojů v Poháru UEFA. Z postupu měl samozřejmě radost i trenér Slavie Karel Jarolím:

Foto: ČTK
"Z tohoto pohledu jsme spokojeni. Co se týče samotného utkání, tak hlavně v průběhu prvního poločasu to z naší strany dobré nebylo, v obraně jsme nechali spoustu volného prostoru. Poločas nám trošku pomohl a do druhé půle se způsob hry přece jenom z naší strany zlepšil a cítili jsme, že s přibývajícím časem bychom mohli zaskočit soupeře nějakým rychlým protiútokem. Myslím, že můžeme být rádi, že se nám podařilo to utkání zremizovat."

Slavii čeká ještě v Praze utkání se španělskou Sevillou. O postup do vyřazovací fáze Ligy mistrů ji už připravit nemůže, ale ve hře je finanční bonus, body do koeficientu pro Slavii a celý český fotbal, a pochopitelně prestiž. Výhra nad dvojnásobným vítězem Poháru UEFA by pro červenobílé byla skvělou tečkou za sezonou.

klíčové slovo:
spustit audio