Slavný malíř a slavný cestovatel - Vladimír Kozák na obraze Zdeňka Buriana

Vladimír Kozák v podání Zdeňka Buriana

Slavný malíř a slavný rodák - toto spojení najdete v Bystřici pod Hostýnem. Na zdejší radnici každého příchozího zaujme velký obraz muže a ženy mezi indiány. Jedná se o Vladimíra Kozáka a jeho sestru a autorem obrazu je známý malíř Zdeněk Burian. Právě jeho obrazy patřily k tomu, co probudilo v mnoha lidech zájem o pravěk, jeho ilustrace zdobily knihy známých autorů. Více o bystřickém rodákovi i o tom, proč Zdeněk Burian obraz namaloval, uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Vladimír Kozák původně vystudoval techniku. Byla však 30. léta, hospodářská krize a nemohl se nikde uchytit. Odjel proto do Brazílie, kde začal pracovat jako ředitel elektrárny v tehdy provinčním městě Curitiba. Později však zcela propadl svému zájmu o etnografii. Byl velice zdatný malíř a filmař a začal dokumentovat život indiánských kmenů, za kterými pravidelně odcházel do pralesa.

"On tomu koníčku věnoval vše, svůj osobní život, své jmění. Podařilo se mu shromáždit poměrně veliký etnografický materiál a ten je dnes uskladněn v Brazílii. Prorazil až díky tomu, že jeho články začaly tisknout časopisy jako byl National Geographic a kdy došel uznání ve Spojených státech a v Kanadě,"

říká Pavel Malének z městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem. Se svojí domovinou udržoval Vladimír Kozák kontakty. Jeho kamarád Hynek Nedbálek pak vytvořil z korespondence a fotografií knihu, která se jmenuje Dopisy z Brazílie. Vladimír Kozák v 60. letech chtěl, aby jeho rodnému městu zůstala na něj a jeho sestru, která s ním odešla do Brazílie také, nějaká památka a tak vznikl pozoruhodný obraz.

"Když se mu dostala do ruky kniha s ilustracemi Zdeňka Buriana, požádal ho o namalování obrazu. Poslal mu fotografie a Zdeněk Burian na tom velmi dlouho pracoval. Byl tehdy už známý a velice vytížený a tak obraz maloval asi 8 let. No a potom nastává trošku trudná záležitost. Město Bystřice nebylo schopno obraz nikde umístit. Až potom na konci 80 let byla vytvořena v Bystřici regionální galerie, kde obraz zaujal čestné místo a dnes je na radnici."

Obraz slavného rodáka tak vidí více lidí, než ve výstavní síni a možná v některých probudí jak zájem malíře, tak i o bystřického rodáka. Příští rok to bude 110 let, kdy se Vladimír Kozák narodil. Jak dodal Pavel Malének, město připravuje besedu i výstaku o jeho životě.

"Podařilo se nám sehnat dva občany, kteří se nechali inspirovat jeho životem a navštívili Curitibu. Dokonce jeden absolvent etnologie Karlovy Univerzity Pavel Vaculík posbíral a zkopíroval některé jeho filmy a materiály. Ten bude jedním z přednášejících. Navíc se jedná o účasti Miroslava Zikmunda, známého cestovatele, který také v Curitibě byl. Čili chtěli bychom přiblížit tu osobnost i prostřednictvím této akce v dubnu příštího roku."