Slesarenková spolu s Murofušim na Odložilův memoriál

Jelena Slesarenková, foto: ČTK

Třináctý ročník Memoriálu Josefa Odložila ozdobí dva olympijští vítězové i řada medailistů z MS. Startovní listiny šestnácti disciplín, které pořadatelé vypsaly jsou plné atletických hvězd, ovšem s ohledem na zkušenosti z minulých let zůstává otázkou, kolik jich na pražskou Julisku skutečně dorazí. Přesto mohou být diváci klidní, vstupné je zdarma a lístky jsou navíc slosovatelné.

Jelena Slesarenková,  foto: ČTK
Když měl ředitel mítinku Miroslav Ševčík určit největší hvězdu, chvíli otálel, ale poté ukázal na olympijskou šampionku z Athén a zároveň halovou mistryni světa Rusku Jelenu Slesarenkovou. Důvody nebyly čistě jen sportovní.

"Slesarenková je poslední olympijskou vítězkou ve skoku do výšky, překonala už 206 cm a vidět v Praze skok přes dva metry se málokdy podaří a ona se zde pokusí překonat rekord mítinku, který má hodnotu 201 cm a skočila ho tady před dvěma roky. Přilákal bych hlavně mužskou část diváků na to, že to je jedna z nejhezčích žen, která se pohybuje ve světě atletiky a není to jen otázka mého vkusu. Mnozí mi dají za pravdu."

Dalším magnetem bude pochopitelně druhý zlatý medailista z řecké metropole, japonský kladivář Kodži Murofuši. Z domácích atletů se ve vypsaných disciplínách měla představit kompletní česká špička, zranění jednoho z nich však udělalo Ševčíkovi čáru přes rozpočet.

"Chybí Jirka Mužík. To je pro nás velká škoda, protože Mužík zde před lety překonal na 400 m př. český rekord a od té doby se stal každoročním účastníkem Memoriálu Josefa Odložila. Několikrát ho i vyhrál nebo se dostal na stupně vítězů."

I tak se však diváci v pondělí 5. června mají na co těšit. Chybět nebudou výškaři Svatoslav Ton i Tomáš Janků, tyčkaři Adam Ptáček a Štěpán Janáček či překážkářky Lucie Martincová a Alena Rücklová. I jejich výkony by měly přispět ke kladnému hodnocení ze strany mezinárodní federace, ovšem do jaké kategorie by to tento mítink mohlo posunout, si Ševčík netroufne odhadnout.

"V hodnocení podle maďarských tabulek patříme mezi 20 nejlepších mítinků na světě. Já si nejsem jistý, kam bude spět světová atletika a struktura soutěží, protože tento rok je přechodným. Předpokládáme, že zůstaneme v kategoriích, ve kterých se pohybujeme a to jsou ty nejvyšší."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio