Speleologové vyčistili punkevní systém - objevil se labyrint chodeb

Speleopotápěči se noří do ledových vod Dolního jezírka na dně propasti Macocha v Moravském krasu, foto: ČTK

Po pětiletém úsilí se speleopotápěčům podařilo dokázat, že existuje podzemní spojení mezi jezírkem na dně propasti Macocha a říčkou Punkvou, která protéká Punkevními jeskyněmi a ústí na povrch v Pustém Žlebu. Dosud neznámý úsek speleologického komplexu, který se potápěčům podařilo proplavat, je dlouhý 400 metrů a otevírá cestu do dalších dosud nepoznaných dómů.

Speleopotápěči se noří do ledových vod Dolního jezírka na dně propasti Macocha v Moravském krasu,  foto: ČTK
Nejtěžší překážkou bylo znečištění, kterým lidé v posledních desetiletích jezírko na dně Macochy zaneřádili. U telefonu je jeden ze čtveřice potápěčů, kteří nedělní pokus absolvovali, Michal Piškula.

Historicky poprvé jste zdolali trasu, o jejíž objevení a proplutí se snažili badatelé od počátku 19. století. Co vedlo současné speology k opakování pokusu?

"Při průzkumech, které se tam začaly provádět, v poslední fázi od roku 1998, jsme zjistili zajímavé skutečnosti, které doslova nadzvihly všechny badatele a všechny odborníky na tuto oblast."

Co jste zjistili?

"Nejzajímavější na tom bylo, že jsme se dostali do hloubky 50 m a to nikdo nepředpokládal, že by v této oblasti hloubka mohla být taková. Zakousli jsme se do toho problému a rozhodli jsme se překonat cestu z dolního jezírka do Punkvy, tak jak to chtěl kdysi udělat Absolon, rozhodli jsme se ji najít a trvalo nám to skoro pět roků."

Co jste tím dokázali? Jaký je význam vašeho objevu?

"Je to poznání určité části krasu a otevřely se tím dveře k dalšímu bádání, protože to vypadá, že to není jen ta spojnice, ale že tam je podstatně složitější labyrint zatopených chodeb v nejrůznějších úrovních, který bude třeba ještě podrobněji poznat."

Proč celá akce trvala tak dlouho?

Punkevní jeskyně,  foto: CzechTourism
"V roce 1998, kdy akce začla, jsme postupovali ze strany Punkvy, kde jezdí lodičky s turisty a podařilo se nám proniknout dosti daleko. Nicméně dostali jsme se do míst, kde už jsme nemohli prolézt, protože to bylo zataraseno dřevem. Tak jsme začali pracovat z druhé strany, ze strany dolního jezírka na dně macochy, a tam se ukázalo, že to taky nebude jednoduché. To bylo úplně zacpané nejrůznějším harampádím, převážně dřevo, ale byly tam i restaurační stolky, které někdo shodil z horního můstku Macochy, byly tam staré popelnice, prostě na co si člověk vzpomene, a to trvalo dosti dlouho, než jsme to všechno vytahali. V té první fázi to byly dva náklaďáky plné materiálu, které jsme museli vynosit na hladinu."

Jak velký je ten neznámý úsek, který jste objevili?

"Celková délka chodeb, které jsme objevili, je přes 400 metrů. Je to velice různorodé, jsou tam úzká místa, jsou tam obrovské dómy, které bohužel při viditelnosti, která je na Punkvě pod vodou, ani nepřehlédneme. To bude teď ta druhá fáze, podrobný průzkum systému, že ty dómy proplaveme, abychom viděli, co je kolem nás. Jak je velikost toho prostoru větší než 10 metrů v průměru, tak tam není viditelnost na to, abychom to mohli vidět v celku."

Odborníci předpokládají, že především směrem na nedaleké obce Vilémovice a Ostrov u Macochy mohou ležet zatím neznámé rozlehlé jeskynní systémy. U telefonu byl speleolog Michal Piškula.