Sportovci

Každý večer po televizních zprávách následují sportovní informace. Časové proporce jsou vypovídající, dvacet minut informací o všech odvětvích našeho života, namíchané zprávy ze světa i z České republiky, skoro žádné zprávy z regionů, čtvrt hodiny informace o sportu. Ze světa, ale i z regionů. V podstatě velmi podrobné.

Sport se stal mediální hvězdou prvního řádu. V civilizovaném světě supluje situace ohrožení, ve kterých se nacházel primitivní člověk a dopřává modernímu člověku vybití energie a tedy i agresivity. Ne náhodou převažují i mezi sportovními fanoušky muži. Podíváme-li se na slovní zásobu našich sportovních reportérů, vidíme, že mám pravdu. Střelec střílel na branku, porazili Jablonec, nastřelit tyč, vybojovat míč, utrpět porážku, probojovat se do vyšší soutěže, strhující souboj, vyválčit bod, domácí dobývali branku, souboj byl duel Blšan s Příbramí, vedli si úspěšně v útoku. Všechno je slovní zásoba boje muže proti muži.

Sport ovlivňuje i náš každodenní jazyk - startuje teď kde co, například festival nebo klub, někdo finišuje třeba s filmem nebo s daňovým přiznáním.

Často velmi trpím, když slyším, s jakou vážností promlouvají sportovci o svém sportu. Uvědomme si, u fotbalu neboli kopané jde jen o to, aby byl dopraven kulatý předmět, kterému se říká míč, balón, mičuda, meruna, kopačka, zastarale pucka...do vymezeného prostoru, kterému se říká branka. Deset hráčů tomu napomáhá a deset tomu brání. Podobná situace je u dalšího velmi oblíbeného sportu - ledního hokeje.

A tak, když si naladíte večerní zprávy, dozvíte se "že..bojovali za tým a vlast"; nebo že by někdo "věděl o hratelnějším soupeři"; "To je všechno vod zad a vystřeluje mě to do třísla a do stehenního svalu, už budu normálně trénovat a zítra taky. Takže to bude zase dobrý." A nakonec se dozvíte, že v nějaké zemi "..zavládlo po zápasu bujaré veselí. Tisíce fanoušků se vyrojilo do ulic. Státní televize nazvala výsledek největším úspěchem v historii fotbalu dané země. Prezident blahopřál fotbalistům a označil je za pýchu národa."

Co myslíte, milí posluchači, žijeme v době, kdy věnujeme pozornost podružným věcem a důležité nás nezajímají?

Na slyšenou někdy příště.