Šternberk - město hodin a závodů Ecce Homo

Šternberk, foto: www.czechtourism.cz

Příští týden bude slavnostně vyhlášeno Historické město roku 2007. Již podruhé se do nejužšího výběru dostal Šternberk, ležící nedaleko Olomouce. Je to město známé svým hradem, Šternberskou Madonou ze 14. století či tradičním závodem Ecco Homo.

Počátky hradu Šternberk jsou opředeny pověstmi. Za svůj vznik údajně vděčí udatnému Jaroslavovi ze Šternberka, který se roku 1241 postavil nebezpečným Tatarům, ubránil Moravu a za odměnu získal od krále území, kde si postavil hrad Šternberk. Tahle pověst se poprvé objevila v kronice Václava Hájka z Libočan. I když příběh pravdivý není, události spojené se založením hradu mají s pověstí mnoho společné. Nesedí letopočet, místo Tatarů tu byli Kumáni, kočovný uherský kmen a udatným mužem byl dvořan Zdeslav ze Šternberka.

Šternberk,  foto: www.czechtourism.cz

Šternberk má od roku 1992 památkovou zónu, do níž patří 61 kulturních památek. Těmi nejzajímavějšími jsou šternberský hrad a bývalý augustiniánský klášter, který má na 150 místností. Město se pravidelně účastní Programu regenerace městských památkových rezervací. Podařilo se udělat krásné náměstí, modernizovat infrastrukturu. Mnohé měšťanské domu však zůstaly ve špatném stavu. Letos se proto Šternberk přihlásil s programem, který starosta Jaromír Sedlák nazývá 'fasádní vyhláškou'.

Jaromír Sedlák a Alfred Němec,  foto: Martina Schneibergová
"Fasádní vyhláška měla vliv na to, že se ty nehezké měšťanské domy opravily. Mají krásnou fasádu. Vyhláška umožňovala změnit i okna, klempířské prvky a sokly. My jsme vyčlenili částku na spolufinancování v koeficientech 75:25, kdy jednotlivý žadatel mohl získat až 100 tisíc dotací na opravu svých domů. Začali mít o to zájem, protože 100 tisíc korun nikdo na zemi nenajde. Za loňský rok se nám podařilo v nejužším centru opravit víc jak 60 procent domů a v letošním roce pokračujeme."

Možná si teď říkáte: ale já znám kromě Šternberku ještě Štramberk, kde mají proslulou pochoutku perníkové uši. Nemají turisté problém tahle dvě města od sebe odlišit, na to se ptám mluvčí úřadu Ireny Černocké.

"No to mají. Už se nám párkrát stalo, že někdo přijel do Šternberka nebo telefonoval a ptal se, kde máme tu Trúbu a ty uši. My propagujeme město Šternberk hlavně jako město hodin a město závodů Ecce Homo, protože ty závody mají ve Šternberku více jak stoletou tradici. Na tom se snažíme stavět. My jsme menší město, máme necelých 15 tisíc obyvatel, jsme v blízkosti moravské metropole Olomouc, takže se musíme o to víc snažit, abychom na sebe zájem upoutali a co ve Šternberku máme, prodali."

Zmínila jste se o závodech Ecce Homo, jak to probíhá?

"Ve Šternberku se závody Ecce Homo jezdí dvakrát do roka. Vždycky v červnu a v září. V červnu se jezdí Mistrovství Evropy v závodech do vrchu na trati Ecce Homo. Září patří historickým automobilům, kde se sjíždí historická elita od aut přes motorky. Je to trošičku klidnější. Děláme tam akce v souvislosti se šternberským hradem, kde se motoristé schází. Je to pro motoristy pojem a my se na tom snažíme stavět."

Jakou máte na zámku největší zvláštnost, co je největší magnet pro turisty?

"Máme jeden z nejstarších stále funkčních výtahů, které používala šlechta a teď jsme rádi, že v rámci navrácených lichtenštejnských sbírek se do Šternberka vrátí vzácné gobelíny, které by tam mohly být prezentovány v průběhu června a července letošního roku."

Další pozoruhodností hradu je tzv. Vizitkový sál se jmény kreslenými na zdech. Ke Šternberku vždy patřily hodiny. Byla zde firma Chronotechna. Ta se sice po revoluci rozpadla, ale na hradě zůstala hodinářská expozice. V roce 1999 však byla přestěhována do Olomouce. Teď sice ve Šternberku hodiny nenajdete, ale místní se je snaží vrátit a to formou expozice času. Další pozoruhodností města je gotická Šternberská Madona, uvedla Irena Černocká.

"Pochází z první poloviny 14. století a patří k nejvýznamnějším gotickým památkám v České republice vůbec. Ve Šternberku ji teď neuvidíte, protože neustále cestuje po Spojených státech, přes Itálii. Je žádaná na všech významných výstavách, které se zabývají gotickými památkami. Co mám informace, tak na další 2 až 3 roky dopředu se ve Šternberku rozhodně nezastaví."

Šternberk
Ve Šternberku se snaží dostat do historického centra život a tak mnohdy vznikají zajímavá spojení, uvedl starosta Jaromír Sedlák.

"Například sloučení takových dvou odlišných věcí jako je hrad a rockový festival. Když to člověk řekne odděleně, tak se zdá, že to nejde, ale jde to. To jsou takové věci, které se nám tam daří."

Jedna věc, se ale starostovi zatím nepodařila. Chtěl netradičním způsobem oživit náměstí.

"Já jsem přišel s takovým fantasmagorickým názorem udělat tam jedno ze zastupitelstev. Aby i zastupitelé ukázali, že to náměstí je naše. Na náměstí můžeme zpívat, tančit, mít tam rallye závody a taky tyhle věci. Nepodařilo se mi to, ale ta myšlenka je tam už někde mezi nimi zasetá a věřím, že se nám to podaří v letošním roce."

10
49.730315500000
17.297103000000
default
49.730315500000
17.297103000000