Strach z pavouků, stísněných prostor či tmy? Fobie by měla zmírnit virtuální realita, kterou tvoří brněnští vědci

Vojtěch Juřík

Výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně a Masarykovy univerzity vyvíjejí nový způsob pro zjednodušení léčby fobií – pomocí virtuální reality. Lidem by měla pomoct bojovat proti ochromujícímu strachu z objektů, míst nebo situací. Podle odborníků má projekt BraveMind potenciál přinést významný posun v oblasti psychoterapie fobií.

Interakce s ohněm, exotickým pavoukem, ale také třeba obyčejný vstup do tmavého metra nebo výtahu. To jsou příklady situací, v nichž lidé dostanou bezpečnou možnost trénovat zvládání svého strachu. Na projektu BraveMind pracuje trojice odborníků různých specializací –  vývojář virtuální reality Vratislav Čmiel, specialista na tělesné signály Oto Janoušek a Vojtěch Juřík, který v projektu zajišťuje psychologickou expertizu.

Vratislav Čmiel testuje platformu pro terapii fobií | Foto: BraveMind

Tým nedávno uspěl v prestižní soutěži Prototypuj a ověřuj, kterou vyhlásilo Jihomoravské inovační centrum. Na projekt získali téměř 320 tisíc korun.

„Z pozice psychologa vnímám, že významným směrem pro další rozvoj psychoterapeutické péče s ohledem na současného klienta je propojení psychologie s moderními technologiemi, a to při současném zachování klíčového vztahu mezi terapeutem a klientem. Náš produkt díky inovaci zajišťuje dostupnější a efektivnější péči pro osoby, které se potýkají s psychickými obtížemi. To vnímám jako přínosné nejen v rovině výzkumu a vývoje, ale také v rovině společenské prospěšnosti,“ přiblížil na webu VUT Vojtěch Juřík.

Vojtěch Juřík | Foto: Alexandra Snováková,  Masarykova univerzita,  CC BY 3.0 CZ DEED

Klíčovým prvkem je pro badatele virtuální či smíšená realita a monitoring biosignálu. Právě tato kombinace technologií má podle Juříka usnadnit psychoterapeutům průběh terapie s klienty. „Terapeutický nástroj BraveMind klientům umožní bezpečně reagovat na různé fobické stimuly v kontrolovaném prostředí. Zvýší to efektivitu terapeutických sezení a šetří čas i náklady psychoterapeutů,” vysvětluje Juřík.

Pacient je postupně vystavován situacím nebo objektům, vůči kterým pociťuje strach. A právě zde je virtuální a smíšená realita v kombinaci s měřením biosignálu velmi účinná. „V praxi bude mít produkt podobu klasických brýlí pro virtuální realitu, které budou bezdrátově propojeny s nástroji pro měření a vizualizaci biosignálu,“ doplňuje Oto Janoušek.

První prototyp na jaře

Vědci doufají, že by terapeuti mohli virtuální realitu s jejich programem používat na jaře příštího roku. „První funkční prototyp by měl vzniknout začátkem příštího roku, hned poté bychom rádi navázali spolupráci s psychoterapeuty, nemocnicemi a centry, kam naše řešení bezplatně dodáme a ověříme u uživatelů. Pak nás čeká další ladění nástroje. Teprve potom můžeme BraveMind nabízet i komerčně,” říká Juřík.

Vojtěch Juřík představuje platformu BraveMind KBT terapeutům | Foto: BraveMind

V budoucnosti plánují vědci rozšířit novou technologii dalšími směry. Nástroj má podle nich také diagnostický potenciál, dále lze rozvíjet například oblast zaměřenou na autonomní režimy terapie.

„Přemýšlíme o spektru možných klientů od poradenských center přes metodiky prevence až po základní a střední školy. Doba jde dopředu, potřeby lidí se mění, osobně si dokážu představit virtuální prostor, kde se mohou v různých režimech setkávat terapeuti se svými klienty a hledat nejlepší způsob vedení terapie – online, ve virtuální realitě, ve smíšeném režimu a nakonec klidně offline. To vše s dobře nachystaným inventářem nástrojů, který vyvíjíme,” přibližuje plány odborníků Juřík.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Masarykova univerzita v Brně
klíčové slovo:
spustit audio