Studenti češtiny si vyzkoušeli své překladatelské dovednosti na textu o Smetanově Vltavě

Soutěž překladatelů vyhrál Jan Golba z Lublaňské univerzity. Soutěž se koná v rámci Mezinárodní konference zahraničních studentů češtiny. 

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Zlepšit si jazykové schopnosti, předvést své dovednosti, poučit se od odborníků v oboru, poznat nové přátele, kolegy bohemisty – to jsou cíle konference, kterou organizuje Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR.

Té se letos zúčastnili studenti i z tak vzdálených jako zemí jako jsou Japonsko, Čína nebo Jižní Korea. Nejmladší účastník studuje teprve střední školu.

Konference se skládá ze dvou sekcí. První obsahuje soutěž prezentací zaměřených na zájmová nebo odborná témata a překladatelskou soutěž a druhou nesoutěžní tvoří odborné jazykové a překladatelské semináře a workshopy.

Angelina Fitsai | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Do finále soutěže tematických prezentačních dovedností postoupilo 12 studentů z osmi zemí, mezi kterými byla například i Jižní Korea nebo Ázerbájdžán. Vítězka tematického kola, Ukrajinka Anhelina Fitsai, porotu přesvědčila prezentací na téma Evoluce diktatury – fašismus. Maria Krośkiewicz z Varšavské univerzity získala nejvyšší ocenění za prezentaci Šelmy u nás.

S nástrahami textu z cyklu „ Hity klasické hudby“ Radia Prague International o Vltavě z cyklu Má Vlast Bedřicha Smetany se nejlépe vypořádal Jan Golba ze Slovinska před Borjanou Trajčevou ze Sofijské univerzity sv.Klimenta Ochridského a Kingou Stanaszek z Varšavské univerzity.

Martin Stašek | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Přestože letošní soutěžní text rozhodně nebyl jednoduchý, všichni soutěžící se s ním vypořádali velmi dobře. Význam textu ze svých jazyků přenesli do češtiny správně všichni, ti nejlepší za použití opravdu krásné češtiny,“ zhodnotil výsledky konference Martin Stašek z Generálního ředitelství pro překlad Evropské komise.

Všichni tři ocenění se konference zúčastnili on-line. Právě možnost připojit se k setkání ze zahraničí se otevřela díky zkušenostem z období covidu a podle Marie Poláčkové z Ústavu jazykové a odborné přípravy tak zvýšila dosah akce.

Rektorka Univerzity Karlovy profesorka Milena Králíčková | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Mezinárodní konferenci zahraničních studentů češtiny se konala letos už po osmé a tradičně ji hostil Evropský dům. „Jsem moc ráda, že jste se v této soutěži rozhodli ověřit vaše znalosti češtiny,“ prohlásila ve zdravici rektorka Univerzity Karlovy profesorka Milena Králíčková účastníkům z 16 bohemistických pracovišť z celého světa. V současné době studuje na univerzitě 50 000 studentů, z nichž je 20 % zahraničních a rektorka ve svém projevu vyzvala přítomné soutěžící ke studiu na nejprestižnější univerzitě v České republice: „Bude mi dělat velkou radost, pokud se rodina zahraničních studentů, kteří studují na univerzitě v českém jazyce, bude rozrůstat,“ povzbudila studenty.

Související

  • Hity klasické hudby

    Česká klasická hudba je nejen součástí kultury, historie národa, ale doslova české duše. V letošním roce jsme pro vás připravili cyklus známých hitů české klasické hudby.