Týden v číslech

Foto: ČTK/Kamaryt Michal

Opatření proti koronaviru ovlivňují až třetinu firem; unikátní projekt návratů českých občanů ze zahraničí skončil Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: ČTK / Roman Vondrouš

Pondělí

600

přestupků denně, tedy o polovinu více než obvykle, řešili policisté během velikonočních svátků. Nejčastěji se policisté setkávali se shlukováním lidí ve skupinkách, popíjením alkoholu na veřejnosti nebo s tím, že lidé nosili roušky na krku a nezakrývali si s nimi ústa a nos.

Foto: ČTK/Kamaryt Michal
Úterý

6 084

lidí se dostalo domů díky repatriacím. Od 14. března 2020 do 14. dubna 2020 přepravilo MZV domů 5 082 Čechů, 934 Evropanů a 68 občanů dalších států. O pomoc s návratem do ČR se aktuálně přihlásilo už jen 180 Čechů, kterým chce MZV zajistit návrat v rámci evakuačních letů jiných států.

Středa

137

Foto: IKEM
transplantací orgánů provedl od začátku roku Institut klinické a experimentální medicíny. I v době pandemie COVID-19 tak drží svůj transplantační program na úrovni posledních let.

Čtvrtek

80%

českých exportérů má problémy se zahraničními zakázkami. Všechny stávající zakázky z nich ztratila téměř pětina, 61 procent podniků se potýká s úbytkem objednávek. Naopak více než pětině firem zahraniční klienti nezrušili žádnou zakázku. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 111 českými vývozci.

Pátek

90 000 – 127 000

firem a 145.000 až 299.000 podnikatelů, se dotkla vládní opatření proti šíření koronaviru. Nejvíce zasažené jsou především nejmenší firmy s ročním obratem do jednoho milionu korun, a to především v oborech, kde je dopad vládních omezení zřejmý na první pohled. Jde například o maloobchodní prodejce, podnikatele v ubytování a stravování, provozovatele sportovních aktivit, malé pronajímatele komerčních nemovitostí a řadu dalších oborů.

Sobota

Foto: Barbora Němcová

2/3

Čechů vyrazí letos pravděpodobně na dovolenou nebo výlet v tuzemsku. Necelá pětina lidí ví, že letos nepojede nikam. Vyplývá to z online průzkumu společnosti Ipsos připraveného pro státní agenturu CzechTourism.

Neděle

80.

narozeniny slaví multimediální umělec, malíř, sochař, designér, hudebník a bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák