Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Blahopřejný telegram od českého prezidenta Václava Klause dostal nově zvolený americký prezident Barack Obama. Vláda souhlasí s návrhem umožnit cizincům nákup bytů a obytných domů. Z automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyjíždějí první vozy. Při obnově pražského Karlova mostu byla zásadně dotčena jeho nenahraditelná estetická a výtvarná hodnota. Čeští hokejisté oslavili 100 let toho sportu u nás parádně.

Barack Obama s  manželkou,  foto: ČTK
Blahopřejný telegram od českého prezidenta Václava Klause dostal nově zvolený americký prezident Barack Obama. Mluvčí prezidenta Radim Ochvat k obsahu telegramu uvedl:

"Pan prezident zaslal novému americkému prezidentovi Baracku Obamovi blahopřejný telegram, ve kterém zdůraznil pevné a historické vazby mezi Spojenými státy a Českou republikou. Zároveň pan prezident Klaus věří, že Baracka Obamu bude moci co nejdříve osobně a jménem naší země přivítat na Pražském hradě."

Čeští politici neočekávají, že by se politika Washingtonu vůči České republice po nástupu Baracka Obamy do úřadu změnila. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga mělo Česko se Spojenými státy vždycky dobré vztahy:

"Já bych řekl, že tady žádnou změnu neočekávám. Samozřejmě každá administrativa má trošku odlišné priority, trošku odlišný důraz, má jiné vyjadřování tónin. Ale to se teprve vyvrbí, když uvidíme, kdo bude příštím státním tajemníkem, čili americkým ministrem zahraničí, jaký bude jeho štáb a jaká bude proklamace, tedy vládní program prezidenta Obamy."

Premiér Mirek Topolánek si myslí, že nástup Baracka Obamy do Bílého domu neovlivní chystanou stavbu amerického radaru v Česku. Naopak opoziční ČSSD doufá, že se po nástupu nového amerického prezidenta radar u nás stavět nebude. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka by se teď mohly utlumit právě projekty, které zvyšovaly napětí ve světě, včetně chystané radarové základny ve střední Evropě:

"Projekt budování protiraketové základny ve střední Evropě je jeden z těch, který byl součástí politiky Bushovy administrativy, která usilovala právě o vytvoření hegemonie v současném světě. Těším se, že Amerika pod Barackem Obamou se vydá jiným směrem a bude daleko víc usilovat o partnerství, o společné řešení problémů, ať už životního prostředí, bezpečností světa, finanční krize."


Vláda souhlasí s návrhem umožnit cizincům nákup bytů a obytných domů. Kabinet proto v pondělí přijal novelu devizového zákona, kterou musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Důvodem změny je konec pětiletého přechodného období, na který Česko získalo výjimku od Evropské unie. Schválení zákona potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek:

"Protože to pětileté období končí v květnu příštího roku, navrhl jsem novelizaci devizového zákona, konkrétně paragrafu 17 tak, aby od května příštího roku mohli cizozemci, fyzické osoby, přímo v České republice nabývat nemovitosti související s bydlením."

Cizinci ale stále ještě nebudou moci v Česku kupovat zemědělskou půdu. Narozdíl od bytů a obytných domů je její koupě pro cizince omezena sedmiletou výjimkou dohodnutou s Evropskou unií.


Foto: ČTK
Z automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyjíždějí první vozy. V pondělí tam začala zkušební výroba. Do konce roku má z výrobních pásů sjet zhruba 18.000 aut, postupně jich chce firma vyrábět 200.000 ročně. Podle analytika ČSOB Petra Dufka může tato výroba zvýšit růst české ekonomiky v příštím roce o půl procenta:

"Samotný rozjezd automobilky bude znamenat nárůst průmyslové výroby, nárůst zaměstnanosti i zlepšení životní situace obyvatel severní Moravy. Je to určitě pozitivní z hlediska českého exportu, i s ohledem na probíhající recesi západoevropských ekonomik. Automobilka Hyundai nám vlastně pomůže překlenout výpadky některých dalších výrobců v českém průmyslu."

Vozidla z nošovické automobilky jsou určena pro evropské státy. Příští rok má firma zaměstnávat 2750 lidí, v roce 2011 pak 3400 osob.


Foto: ČTK
Při obnově pražského Karlova mostu byla zásadně dotčena jeho nenahraditelná estetická a výtvarná hodnota. Nekoncepční opravou zábradlí byla značně poškozena autenticita i dokumentační funkce této významné národní kulturní památky. Uvádí se to v protokolu z kontroly památkové inspekce ministerstva kultury, který úřad v úterý zveřejnil na své internetové stránce. Památkáři i zástupci pražského magistrátu se kritice brání. Jsou přesvědčeni, že v zásadních problémech nijak nepochybili. Šéf resortu kultury Václav Jehlička připustil, že ministerská inspekce bude zprávu dál zkoumat:

"Tu závažnost my budeme ještě posuzovat, protože čekáme na vyjádření majitele mostu, kterým je hlavní město Praha. Především jde o to, aby byla zachována původnost, autenticita toho mostu, aby zbytečně nebyly měněny ty staré kvádry za nové, aby to, co je nové, bylo řemeslně citlivě opracováno a spojeno s tím původním."


Čeští hokejisté oslavili 100 let toho sportu u nás parádně. V přátelském utkání porazili Slovensko 7:0. Kvůli tomuto utkání přiletěl i Jaromír Jágr, který dal v pořadí čtvrtý gól. Přesto trochu litoval, že nevyužil i jiných akcí:

"Měli jsme spoustu šancí ještě před tím, než jsem ten gól dal, a speciálně já jsem tam zahodil dvě gólovky. Na třetí to vyšlo, takže jsem rád, že to tak dopadlo."

Slavnostní úterní večer se proměnil ve skutečnou oslavu nejrychlejší kolektivní hry světa. Jednačtyřicet osobností bylo uvedeno do Síně slávy, dalších třicet se představilo na ledě po kanonádě českých hokejistů proti Slovensku v exhibici na ledě. Osm českých hokejových legend o den později ocenil Václav Klaus na Pražském hradě zlatou Čestnou plaketou prezidenta republiky. Při přijetí v rámci oslav sta let Českého svazu ledního hokeje byli vyznamenáni Augustin Bubník, Vladimír Zábrodský, Jiří Holík, Vladimír Martinec, Jiří Hrdina, Vladimír Růžička, Dominik Hašek a jako jediný aktivní hráč Jaromír Jágr.