V Brně vznikne socha otce genetiky Mendela. Lidé mají šanci zanechat v ní vzorek své DNA

Johan Gregor Mendel

Zajímavé sochy Brna by příští rok mohl rozšířit památník zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Sdružení Společně chce shromáždit 15 milionů ve veřejné sbírce na monument, který by Mendela, od jehož narození uplyne v příštím roce 200 let, připomínal.

Jakub Carda | Foto: Sdružení Společně

Těm, kdo přispějí nejvyšší částkou, nabízí možnost nechat vzorek své DNA začlenit do samotné sochy. Jak dodal ředitel Společně Jakub Carda, je to dosud největší a unikátní soutěž v České republice, kdy se na zhotovení díla kombinuje sbírka a příspěvek z veřejných peněz. Deset milionů přislíbilo Brno. Vzhledem k osobnosti, která položila základy genetiky, jsou na tento projekt podle Cardy upřeny oči vědců a architektů z celého světa.

Město chystá opravu Mendlova náměstí, kde bude socha stát

Socha by měla stát na Mendlově náměstí, které se město Brno u příležitosti 200 let od Mendlova narození rozhodlo opravit. "Chceme umožnit instalaci unikátního díla, které vzejde z této soutěže, do krásného prostředí," uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Augustiniánský klášter v Brně | Foto: Misa.jar,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Augustiniánské opatství, kde byl Mendel opatem, se rozhodlo s prosbou o příspěvek obrátit na zahraniční kláštery. Peníze na sochu přislíbili i genetici z lékařských společností. Také oni chtějí oslovit vědce a filantropy z celého světa. Nabídku přispět dostane i autor knihy o Mendelovi - Mendelův trpaslík - anglický spisovatel Simon Mawer.

Architekti a umělci mají volnou ruku

Jak bude monument vypadat, se veřejnost dozví po 21. září tohoto roku, kdy vítězný návrh vybere porota. Jejím členem je například bývalý předseda norské akademie věd genetik a biolog z univerzity v Oslu Nils Christian Stenseth.

SPOLEČNĚ, obecně prospěšná společnost

Socha pro Mendela

"Architektům a umělcům soutěž nechává volnou ruku v tom, jak monument pojmout. Nejsou zde žádná výrazná omezení, co se materiálu nebo podoby týče," uvedl předseda odborné poroty architekt Zdeněk Fránek. Součástí monumentu může být vodní prvek nebo elektřina. Jedinou podmínkou je odolnost vůči počasí, vandalům a umístění veřejně nepřístupné schránky se vzorky DNA největších donátorů.

"Dílo získá pozornost světové veřejnosti, a pro vítěze soutěže tak může jít o vstupenku k dalším mezinárodním projektům," dodal Zdeněk Fránek. Vítěz bude mít na zhotovení díla 18 měsíců.

Mendel jako první na světě vědecky popsal tornádo

Gregor Johann Mendel je světově proslulou osobností pro své slavné pokusy s hrachem, které prováděl za zdmi augustiniánského opatství. Zkoumal, jak se jednotlivé znaky a vlastnosti dědí z rodičů na potomstvo. Mendelovy zákony o dědičnosti znaků platí dodnes.

Většina lidí zná Mendela především jako vědce. Méně známý je jako meteorolog, učitel a včelař. Byl dokonce první na světě, kdo vědecky popsal tornádo. Stalo se tak v roce 1870, kdy se tornádo přehnalo nad Brnem.

Většinu své práce vykonal Gregor Johann Mendel za zdmi Augustiniánského kláštera na Starém Brně. Zde byl vysvěcen na kněze a později se stal opatem. Na zahradě opatství jsou stále základy skleníků, kde své pokusy prováděl. Zachoval se i včelín. Nejcennější památkou je však originál Mendelova rukopisu, ve kterém popsal zákony dědičnosti.