V Praze začal Festival spisovatelů

festival_spisovatelu08.jpg

V Praze v těchto dnech probíhá už 18. ročník Festivalu spisovatelů. Jeho hostem je například kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová. Letošní ročník je věnován přelomovému roku 1968 ve světě i okupaci Československa a následnému období normalizace. O podrobnosti se zajímala Milena Štráfeldová:

Smích a zapomnění - takové je motto letošního Festivalu spisovatelů. Připomíná Knihu smíchu a zapomnění Milana Kundery, která je kritikou poměrů v normalizačním posrpnovém Československu. Roku 1968 a dalšímu vývoji se také věnuje jeden z hlavních programů festivalu, pondělní debata spisovatelů Ludvíka Vaculíka, Arnošta Lustiga, Ivana Klímy a dalších přímých účastníků těchto událostí. I letos však do Prahy přijíždí řada spisovatelů ze zahraničí:

"Bude to první dáma kanadské literatury paní Margaret Atwood, jeden z mála posledních beatniků pan Michael McClure z Ameriky, bude to kontroverzní pákistánský spisovatel, který žil v Londýně, pan Tarik Ali,"

Natálie Gorbaněvská
vyjmenoval alespoň některé z účastníků festivalu jeden z jeho organizátorů Václav Kovář. V Praze se ale představí i chorvatská autorka Slavenka Drakulić, Mexičan Homero Aridjis, Řek Dimitros Nollas nebo ruská básnířka Natálie Gorbaněvská. Ta je poslední žijící ze skupiny osmi demonstrantů, kteří v srpnu 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti sovětské okupaci Československa. Gorbaněvská v neděli v Praze převzala Cenu Festivalu spisovatelů za svobodu projevu. Jak řekl iniciátor a prezident festivalu Michael March ze Spojených států, do Prahy se na tento festival podařilo pozvat už mnoho proslulých autorů:

"Asi dvě stě padesát spisovatelů od r. 1991. A je to pro mne velké privilegium, že mohu zvát spisovatele, aby se tak svět dostával do Prahy. A Praha se tak přibližuje světu."

Do Prahy v minulých ročnících festivalu přijeli například Salman Rushdie, Nadine Gordimerová nebo Lawrence Ferlinghetti. I letos se autoři představují hlavně na autorských čteních a při diskusích. Ty proběhnou hlavně v Divadle Minor a v Městské knihovně. V pražských knihkupectvích se zase chystá řada autogramiád a chybět nebudou ani filmová představení. Na závěr festivalu bude vyhlášen vítěz soutěže o nejlepší povídku na téma: co znamená rok 1968 pro mladé Čechy a organizátoři festivalu udělí i ocenění Rytíř kultury za kulturní antropologii za rok 2008.

Foto:www.pwf.cz