V Tisové byl potvrzen virus H5N1

Farma v Tisové, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko má první nákazu nebezpečnou ptačí chřipkou v chovu. Dosud se objevila jen sporadicky u volně žijících ptáků v přírodě. Tentokrát se smrtícím virem nakazil velkochov krůt v obci Tisová v Pardubickém kraji. Národní referenční laboratoř potvrdila, že se jedná o vysoce patogenní virus ptačí chřipky H5N1 nebezpečný i člověku. Jaká rizika z nákazy vyplývají a jaká bezpečnostní opatření proto byla přijata?

Farma v Tisové,  foto: ČTK
Farma, která patří Zemědělskému obchodnímu družstvu Zálší, je uzavřená. První krocani začali umírat v neděli. Nákaza byla rozpoznána ve středu odpoledne, už ve čtvrtek ráno mohl předseda zemědělského družstva František Bartoš potvrdit:

"Je rozhodnuto, jsou tady zástupci armády, hasičů a dalších složek krizového štábu a připravcuje se akce likvidace těch asi 4200 krůt. Starosta obce je přítomen tohoto jednání, to středisko je mimo obec na našem provozním středisku..."

Ve velkochovu uhynulo 1800 krocanů a krůt. V jejich tělech našli veterináři virus H5N1. Krizový štáb obce rozhodl o vybití celého zbylého chovu 4500 krocanů a krůt. Likvidace skončí v sobotu. V areálu farmy probíhají za účasti armády dekontaminační práce.

"Zabezpečit odchod techniky a osob z toho inkriminovaného prostoru ven a zajistit jejich očistu a zbavení choroboplodných zárodků,"

vysvětlil mluvčí útvaru Jiří Vyslucha. Ve středu večer zasedala Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Jak říká zástupce hejtmana Roman Línek, kraj vzal na vědomí všechna opatření, která už provedla krajská veterinární služba.

"To vlastní družstvo, kde se nemoc objevila, bylo uzavřeno, uzavře se jedna silnice, která vede do sousední obce, je hlídána, takže nehrozí žádné nebezpečí lidem, kteří tam v okolí bydlí."

Pokud se najdou další infikovaná zvířata, znamenalo by to podle mimistra zemědělství Petra Gandaloviče vybití všech chovů v okruhu deseti kilometrů od ohniska nákazy.

"Bude probíhat registrace jednotlivých chovů v té oblasti v okruhu 10 km, jde jednak o domácí chovy např. slepic, ale i o zemědělské velkochovy, a jestli se najdou ještě nějaká další infikovaná zvířata, to by potom znamenalo v okruhu 10 km likvidaci všech dalších chovů."

Také Státní veterinární správa ubezpečuje, že lidem žádné nebezpečí nehrozí.

"V tomto případě se jednalo o krůty ve stáří 12 týdnů, žádné maso od nich na porážku dodáno nebylo, tzn žádné nebezpečí od těchto zvířat, která onemocněla, není."

řekl Zdeněk Semerád ze Státní veterinární správy. Předseda poškozeného družstva, František Bartoš bude od státu žádat kompenzaci. Umožňuje mu to zákon.

"Náš odhad je dva miliony korun z chovu krocanů, který byl v dokrmu, další ztráty teprve po likvidaci a nákladech s tím spojených budou vyčíslovány, zatím přesněji říct nemohu."

Nemoc se na českém území objevila poprvé na jaře loňského roku. 20. března byla nedaleko Hluboké nad Vltavou - Zámostí nalezena mrtvá labuť. Laboratorní zkoumání u ní posléze potvrdilo virus H5N1.