Po třech letech se vrátila ptačí chřipka. U ohniska nákazy je čtvrt milionu drůbeže

Ilustrační foto: Jiřina Mužíková, archiv ČRo

Ptačí chřipka se do Česka vrátila po třech letech. Veterináři potvrdili už druhé ohnisko nákazy. Je ve Slepoticích na Pardubicku. Na farmě firmy Moras Moravany je 7000 krůt a 130 tisíc kuřat.

Ilustrační foto: Jiřina Mužíková,  archiv ČRo

Areál je uzavřený, u vjezdu je dezinfekční smyčka. První z pěti hal byla v noci zaplynovaná smrtícím oxidem uhelnatým.

Hasiči musí odnosit 400 tun drůbeže

Miroslav Toman,  foto: ČTK / Kateřina Šulová
Ve dvanáctihodinových směnách tu pracují desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří se při vynášení uhynulé drůbeže střídají po půl hodinách. Celkem musí do pátku odnosit 400 tun. Uhynulá drůbež pojede ve speciálních kontejnerech do kafilerie. Všichni musí v ohnisku nákazy používat ochranné jednorázové obleky, gumové rukavice a chránit si musí i dýchací cesty.

Jak uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), veterináři prošetří, jakým způsobem se viry do chovu dostaly:

"Vyšetření potvrdilo, že jde o vysoce patogenní subtyp ptačí chřipky H5N8, který je smrtelný pro ptáky, nicméně jeho přenos na člověka nebyl dosud zaznamenán."

Zbyněk Semerád,  foto: ČTK / Kateřina Šulová
Naštěstí se nepotvrdila nákaza u dalšího chovu firmy, který leží v tříkilometrovém ochranném pásmu v blízkých Moravanech. Dalších 120 tisíc kusů drůbeže se tak nemusí utratit.

Ministr Toman doplnil, že za utracená zvířata dostanou chovatelé od státu finanční náhradu.

V okruhu tří kilometrů se musí hlásit podezřelé úhyny

První letošní ohnisko se objevilo v domácím chovu na Žďársku s 12 slepicemi a třemi kachnami. Ve vzdálenosti do tří kilometrů veterináři zkontrolují každý chov, uvedl ředitel Veterinární správy Zbyněk Semerád:

Hasiči museli odnést uhynulou drůbež z areálu firmy Moras Moravany,  foto: ČTK / Josef Vostárek
"Obce začnou provádět soupis v tom tříkilometrovém pásmu. Všichni musí drůbež uzavřít, hlásit veškeré úhyny, které by nastaly. Je zákaz přemisťování drůbeže, zákaz pořádání výstav a trhů."

Zbyněk Semerád dodal, že proti situaci před třemi lety je nezvyklé, že se neobjevují větší populace mrtvých volně žijících ptáků, například labutí.

Choroba je rozšířena v mnoha státech Evropy

Před třemi lety se muselo zlikvidovat 98 tisíc drůbeže a v roce 2007 více než 171 tisíc. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků.

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0
Choroba je rozšířena v mnoha evropských státech, odkud také nejspíš byla do ČR zavlečena. Podle údajů z minulého týdne se od začátku letošního roku objevilo 33 evropských ohnisek, dvě třetiny z nich v Polsku, ale nemoc se vyskytuje i u dalších sousedů, jako je Slovensko nebo Německo.

Už po prvním letošním výskytu choroby omezilo dovoz drůbeže, vajec, či drůbežích výrobků, osm států. Kromě vzdálenějších, jako jsou Maledivy nebo Hongkong, také například Ruská federace nebo Ukrajina. Dlouhodobě pak kvůli nemoci nepřijímají tyto produkty Japonsko a Čína.