Veterináři ruší mimořádná opatření kvůli ptačí chřipce

Foto: ČTK

Veterináři ruší mimořádná opatření, která byla vyhlášena v souvislosti s ptačí chřipkou v oblasti kolem Týna nad Vltavou a Mirochova na Jindřichohradecku. Poslední případ nákazy virem H5N1 se v Česku objevil před třemi týdny. Podle veterinářů se situace uklidňuje. Pokud se virus znovu neobjeví, mohla by být mimořádná opatření v dalších oblastech zrušena už 9. května.

Foto: ČTK
Co to znamená pro obyvatele a chovatele? Na to jsem se zeptala Josefa Dubna ze Státní veterinární správy: "Pro obyvatele a v podstatě i chovatele to znamená úlevu, protože se všechno vrací k normálu. Ale je třeba dodat, že ještě platí mimořádná veterinární opatření pro celou Českou republiku pro chovatele-podnikatele, kteří i nadále musí držet drůbež uzavřenou. A určitá modifikace, zmírnění nebo úprava těchto opatření se očekává asi kolem poloviny května."

Přestože se virus ptačí chřipky v Česku už několik týdnů neobjevil, hlášení o mrtvých opeřencích dostávají veterináři stále. Testování uhynulých ptáků proto bude pokračovat. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba: "Vždycky musíme vyhodnotit riziko a pokud se nám bude zdát, že je více uhynulých ptáků - více než pět v jedné lokalitě - nebo budeme mít určité podezření, tak samozřejmě vyšetření budeme provádět i nadále. Na monitoring jsou vyčleněny prostředky, dokonce jdou i prostředky z Evropské unie. Máme stanovený plán, kolik ptáků se musí vyšetřit, abychom vyloučili riziko." Veterináři už na přítomnost viru ptačí chřipky testovali kolem 2300 ptáků. Nákaza se prokázala u dvanácti labutí, všechny byly nalezeny na jihu Čech. Nemoc se v Česku dosud neobjevila v žádném chovu.

Po vyhlášení mimořádných veterinárních opatření se v přesně vymezené lokalitě nesměli ptáci chovat volně ve výběhu, v území kolem nálezu také platil zákaz přesunů drůbeže, vajec, podestýlky nebo krmiva, pejsci tam na procházkách nesměli pobíhat na volno. Automobily musely do areálů chovů jezdit přes speciální dezinfekční rohože. A jak byli chovatelé disciplinovaní? Dodržovali tato a další opatření? "Ty zkušenosti nebyly tak strašné, jak se někde jevilo. Bylo uděleno pár napomenutí, pár pokut. A v podstatě lze říci, že si chovatelé dobře uvědomovali riziko a to, že jde o jejich drůbež a jejich zdraví. Takže v podstatě byli disciplinovaní,"říká Josef Duben.

Podle světových expertů na ptačí chřipku je virus stále odolnější. Dokáže přežít i při vysokých teplotách nebo ve vlhkém prostředí. "Musíme počítat s tím, že je potřeba důsledněji chránit chovy drůbeže před kontaktem s volně žijícími ptáky." A to se děje i v době, kdy neplatí mimořádná veterinární opatření. Žádný volně žijící živočich by do velkochovů neměl mít přístup.

Můžeme teď říci, že hrozba viru ptačí chřipky není v České republice akutní? "Opravdu není akutní, protože podle zkušeností v okolních zemích každoročně vždy v letních měsících dochází k útlumu, respektive žádný výskyt přes léto se v Evropě asi očekávat nedá," uvedl v rozhovoru pro Radio Praha mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.