Václav Havel se obává, že USA kvůli sbližování s Ruskem obětují střední Evropu

Barack Obama, foto: ČTK

Spojené státy se téměř přestaly zajímat o střední Evropu. Amerika kvůli sbližování s Kremlem obětovala zájmy postkomunistických zemí. Naznačuje to dopis, který americkému prezidentovi Baracku Obamovi adresují Václav Havel, Michal Kováč, Lech Walesa a další významní politici středoevropského regionu. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Barack Obama,  foto: ČTK
Uběhlo dvacet let od pádu Berlínské zdi a střední a východní Evropa už není jádrem americké zahraniční politiky, uvádí se v dopise. Kromě Václava Havla, Karla Schwarzenberga nebo Alexandra Vondry jej podepsali i bývalí prezidenti, premiéři nebo ministři z Maďarska, Estonska, Bulharska a dalších nových členů Evropské unie. Signatáře znepokojuje, že Obamova administrativa si stanovila jiné priority a snaží se o sblížení s Ruskem. Zájmy bývalých zemí východního bloku proto "hází přes palubu". Pro Moskvu se tak otevírá prostor, aby znovu posilovala svůj vliv v regionu.

"Naše naděje, že se vztahy s Ruskem zlepší a že Moskva konečně uzná naši suverenitu a nezávislost poté, co jsme se stali členy Severoatlantické aliance a Evropské unie, se nenaplnily,"

píše se v dopise. Kreml k tomu podle jeho autorů používá různé nátlakové prostředky, například energetiku. Podle politologa Jiřího Pehe ale Spojené státy zatím neudělaly žádný krok, který by obavy signatářů potvrzoval:

Václav Havel
"To, že se Obama snaží dělat vstřícné kroky vůči Rusku, zdaleka neznamená, že obětuje střední Evropu. Takže tady nevidím žádný nový Mnichov ani jeho náznaky a nevím přesně, o čem signatáři vlastně mluví."

Podle Jiřího Pehe navíc vytrhují střední Evropu z kontextu Evropské unie a NATO.

"Napřed bychom museli jasně ukázat, že tyto organizace buď nefungují, nebo že i ony nás jsou ochotny hodit přes palubu, aby náš pocit, že se nám v americko - ruském sbližování děje nějaké příkoří, byl oprávněný."

Komentátor Jan Petránek je k autorům dopisu ještě kritičtější.

"Obávám se, že tento postoj českých politiků se opravdu rozchází s reálným pohledem na současný světový vývoj. Rusko dnes podle mého názoru neohrožuje vývoj v Evropě a ve světě. Jenom se svým způsobem snaží přežít velkou ekonomickou a finanční krizi, která opravdu nebyla způsobena ruskou politikou."

Jedním z důvodů, které vede signatáře dopisu k obavám z toho, že Amerika ztrácí zájem o střední Evropu, je zřejmě i postoj Obamovy administrativy k výstavbě amerického radaru v Brdech. K tomu ale Jiří Pehe říká:

"Radar byl u nás od začátku přeceněn. Pro Američany je to prostě technologické vojenské zařízení, které mohou umístit i jinde. U nás se to stalo symbolem jakéhosi nového obranného deštníku, který nám Amerika nabízí. V podstatě nešlo ani o samotný radar jako spíše o to, že bychom si přáli mít naši bezpečnost pojištěnou přítomností americké základny na našem území."