Vakcína proti covid-19. V Česku bude výroba klíčové složky i klinické testování

Foto: ČTK/PR/Novavax

Česko by mohlo vakcínu proti koronaviru nakupovat i od americké společnosti Novavax. Ta bude jednu z jejích klíčových složek očkovací látky proti covid-19 vyrábět nedaleko Prahy - v závodě Praha Vaccines v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy. Výroba by měla odstartovat začátkem roku 2021. V říjnu má vakcína postoupit do další fáze testování, kterého se zúčastní asi tři stovky Čechů.

Andrej Babiš  (vlevo) a Stanley Erck,  foto: Archiv Vlády ČR

V polovině srpna společnost Novavax ohlásila úspěšné zakončení první fáze klinického testování své vakcíny. Testy probíhaly v Austrálii, kde lékaři její účinnost ověřovali u víc než 130 lidí ve věku od 18 do 59 let. Další fáze testování by se měli účastnit i Češi.

Závod v Bohumili navštívil premiér Andrej Babiš (ANO) společně s vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romanem Prymulou. Babiš po jednání se zastoupením firmy v Česku řekl, že společnost požádá v září Státní ústav pro kontrolu léčiv o povolení ke klinickému testování i v Česku.

"Bude vybráno asi 300 našich spoluobčanů, kteří by se měli zúčastnit klinických studií," uvedl.

O možných dodávkách finální vakcíny Česku se podle premiéra bude ještě dál jednat. Připomněl také, že vláda už objednala prostřednictvím Evropské unie vakcínu proti koronaviru od jiné firmy pro 3,6 milionu lidí.

Výroba je bezpečná

Foto: Archiv Vlády ČR

Na výrobě vakcíny pracuje několik zařízení spolupracujících se společností Novavax ve Spojených státech amerických, v Evropě a také v Asii. Ve středočeském výrobním závodu Praha Vaccines se bude vyrábět klíčová složka vakcíny. Se zkušebním provozm by se mělo začít v říjnu. Novavax plánuje ve středních Čechách vyrábět až 1 miliardu dávek koronavirové protilátky ročně.

V závodě se nebude pracovat s živým virem koronaviru, při výrobě bude používán bezpečný expresní systém hmyzích buněk. Práce s ním není pro člověka nebezpečná.

"Vakcína vychází z proteinu, který není nějak infekční. Tady se nepracuje s živým virem, pouze je tady nocič, který je hmyzí virus. Nemůže nakazit nikoho. Chci zdůraznit, že pro naše obyvatelstvo je tam naprosto nulové riziko," uvedl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Připomněl také, že ve světě týmy pracují na zhruba 165 různých vakcínách a tato podle něj zatím vykazuje dobré výsledky z hlediska účinnosti a bezpečnosti. "Při srovnání s výsledky jiných společností, zatím vakcína vykazuje lepší parametry bezpečnosti i imunogenity," uvedl.

Podle průzkumů veřejného mínění se chce nechat očkovat proti covidu-19 asi 60 procent Čechů.

Závod Praha Vaccines (nově Novavax CZ) v Bohumili byl založen po první světové válce, kdy tam vznikl Státní zdravotní ústav Československé republiky. Vyvíjely a vyráběly se tam očkovací látky. Po sametové revoluci tam měl být postaven závod na zpracování plazmy, nikdy ale nebyl dokončen a areál koupila americká společnost Baxter na vyrábu vakcín proti chřipce. V roce 2020 bohumilský závod koupila americká společnost Novavax. V současnosti disponuje nejmodernějším výrobním zařízením na výrobu a testování vakcín a biologických látek.