Ve Slaném chtějí mít největší sbírku slánek na světě

Ve Slaném na Kladensku chtějí vytvořit největší sbírku slánek na světě. Sbírka začala 1. dubna a je časově neomezená. Sešly se tu už slánky skleněné, porcelánové, malované, dřevěné i keramické.

Lidé mohou posílat i vzpomínky, které se ke slánce vztahují. Unikátní výstava, která by mohla přilákat turisty, bude od října přístupná v nových prostorách městského informačního centra. Jak celý nápad vznikl, přiblížil v rozhovoru pro Radio Praha Jakub Hložek z Informačního centra ve Slaném.

"Hledali jsme nějaký tahák, který by nás odlišil od ostatních. Moji kolegyni, vedoucí informačního centra Zoju Kučerovou napadl spásný nápad se slánkami. Jsme Slaný, tak kde jinde by měly staré slánky končit než u nás. Shodou okolností vyšel start sbírky na letošní rok, kdy Infocentrum slaví deset let."

Kolik už máte slánek? Přišly některé zdaleka?

"My jsme se sbírkou slánek začali 1. dubna na takové aprílové datum, nicméně každému jsme zdůrazňovali, že to není žádný apríl. Od této chvíle máme zhruba 70 slánek. Největší počet nám samozřejmě přinesli lidé z našeho města, ale už nám chodí slánky i poštou."

Přišly nějaké balíčky se slánkami ze zahraničí?

"Ze zahraničí zatím ne, ale ve sbírce máme zahraniční kousky. Jedna sada je třeba z ostrova Mauricius. Ta nám přišla poštou a k tomu jsme dostali krásný dopis, vyprávění o tom, že byly slánky zakoupeny někde v džungli od domorodého obchodníka. Máme tam i africké slánky."

Je ve světě podobná sbírka?

"Když jsme tu sbírku slánek vymýšleli, tak jsme zjišťovali, jestli budeme mít konkurenci nebo jestli je to první nápad. Zkoušeli jsme to přes různá muzea, galerie, spolky sběratelů. Zjistili jsme, že nikde na světě sbírka slánek zapsaná není. Tak jsme si řekli: fajn, budeme první. Nazvali jsme to 'první sbírkou slánek na světě' a ve chvíli, kdy jsme otiskli plakáty, tak se nám ozval sběratel, který nám dával kontakt na podobnou sbírku v Anglii, který trvá už několik desítek let. My jsme však zjistili, že se jedná o slánky otevřené, pouze mističkové, takže zatím to vypadá, že naše sbírka slánek bude unikátní."

Sbírka slánek se vztahuje k městu Slaný. Jak ke svému jménu přišlo?

"Podle pověsti kníže Nezamysl lovil v okolních lesích a jeho družina dostala žízeň. Vyslal svého sluhu, aby nalezl nějaký pramen. Dorazil na úpatí slánské hory, kde objevil pramen. Poté, co se napil, zjistil, že voda je slaná. Na tento popud vznikla solivarská osada a ta se postupně rozvinula v město Slaný. Takže našemu městu dal jméno slaný pramen. Patrně ještě někde hluboko pod slánskou horou ještě nějaká spodní voda, možná i slaná, bude, ale už nikam na povrch nevyvěrá."