Ve Valašském Meziříčí začal první ročník Gulášfestu

Ve Valašském Meziříčí se koná první ročník Gulášfestu. Bude tu deset druhů guláše i deset druhů piva. Gulášový víkend začal o pátečním poledni na nádvoří zdejšího žerotínského zámku. Zdeňka Kuchyňová se telefonicky spojila s mluvčím radnice Josefem Benešem, a protože ke guláši patří neodmyslitelně cibule, byla to i její první otázka.

Ve Valašském Meziříčí se koná první ročník Gulášfestu. Bude tu deset druhů guláše i deset druhů piva. Gulášový víkend začal o pátečním poledni na nádvoří zdejšího žerotínského zámku. Zdeňka Kuchyňová se telefonicky spojila s mluvčím radnice Josefem Benešem, a protože ke guláši patří neodmyslitelně cibule, byla to i její první otázka.

Kolik jste oloupali cibule a kolik máte připraveno masa na guláše?

"Připraveno je zhruba třista porcí, zatím bylo použito 50 kilogramů masa. Cibule kuchaři oloupali zhruba 80 kilogramů."

Od kolika hodin už loupali a kolik jich na to bylo?

"Té práce se zúčasnilo více než 10 kuchařů z různých hospůdek tady ve městě. Pracují už od včerejšího časného rána, kdy loupali cibuli a česnek a nakládali maso. To nejdůležitější, či-li smažení a dušení nastalo až dnes časně ráno."

Avizovali jste, že bude připraveno deset druhů guláše a deset druhů piva, splnili jste to?

"Je to přesně tak, ty počty zcela sedí, pokud jde o guláše, můžu zmínit například klasický hovězí nebo vepřový zabíjačkový. Takové zvláštní mohou být rančerský, husarský či dokonce králičí."

Vy sám jste už nějaký ochutnal z těchto gulášů?

"Bohužel neochutnal, ale chystám se, že bych obědovou přestávku strávil právě na tomto místě a samozřejmě okusil některý z těchto gulášů. Dobrým hovězím gulášem určtitě nepohrdnu."

Podle nových hygienických norem nesmí být jídlo starší než tři hodiny, aby se mohlo podávat, jak se vypořádáte s tímhle?

"To je právě důvod, proč je zatím připraveno prvních 300 porcí. A ty další budou připraveny zcela čerstvé až podle momentálního zájmu veřejnosti. Takže těmto hygienickým normám jsme se snažili vyhovět."

Připravujete také různé soutěže pro návštěvníky?

"Samozřejmě také, protože Gulášfest je především festivalem dobrého guláše, piva a zábavy. Vystoupí různé soubory z Valašského Meziříčí a okolí a chybět samozřejmě nemohou ani soutěže v pojídání guláše a pití piva."

Počítáte, že bude Gulášfest druhý ročník?

"To bude záviset na zájmu veřejnosti. Pokud se tak stane a Gulášfest se dočká opakování, tak určitě budeme zvažovat i to, že by se stal jakousi soutěží v mistrovství kuchařů ať profesionálních či amatérských."