Velký pátek svátkem?

Češi mají naději na další státní svátek. Vláda podpořila návrh senátu, aby se státním svátkem, tedy dnem pracovního klidu stal i Velký pátek. Svůj souhlas ale podmiňuje tím, že mezi významnými dny zůstane nadále Mezinárodní den žen, jak navrhovala senátní novela. Senátorům vadilo, že MDŽ je spojeno s nedůstojným způsobem jeho slavení za komunistického režimu. Ženy se ale o svůj svátek obávat nemusejí, návrh na jeho zrušení už loni poslanci zamítli. Více Jaromír Marek.

Dosud bylo státních svátků třináct, vedle vánoc je to tradičně 1. a 8. květen, Nový rok a Velikonoční neděle a pondělí. Na začátku 90. let, ještě v dobách federace, přibyl 5. a 6. červenec tedy Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a výročí upálení mistra Jana Husa. Od roku 2000 mají Češi další 3 státní svátky: 28. říjen, jako připomínka vzniku Československa, 28. září Den české státnosti spojený se svatým Václavem a 17. listopad - den boje za svobodu a demokracii. Nyní by tedy mohl přibýt i Velký pátek. Jak na návrh reaguje veřejnost? Z naší miniankety vyplývá, že jednoznačně pozitivně.

"Já jsem pro. Každý svátek se hodí. Pro mě sice Velký pátek fakticky svátkem není, ale nejsem proti. Pokud vím, v ČR je méně svátků než v jiných zemích EU. Řekl bych, že alespoň v této oblasti bychom nemuseli být pod průměrem."

"Domnívám se, že je to dobrý nápad. Není to otázka jen víry, je to otázka kulturní."

"Lidé si stejně v pátek před Velikonocemi berou lidé dovolenou, ten jeden den nikoho nezabije."

Ekonomové však varují, každý státní svátek, tedy den volna, stojí peníze. Analytici hned vyčíslili možné ztráty spojené s uzákoněním Velkého pátku státním svátkem na 20 milionů až jednu miliardu korun. Na druhé straně by ale mohl mít nový svátek pozitivní dopad kvůli příjmům z turistiky a nakupování ve velkých obchodech. Se zavedením nového svátku nesouhlasí např. ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Foto: Archiv Radia Praha International
"Každý svátek něco stojí a svým způsobem snižuje konkurenceschopnost. Myslím, že svátků máme dost a mohli bychom jich mít víc, asi by se nám to i líbilo, ale měli bychom raději více pracovat, abychom doháněli vyspělé země EU."

"S ekonomikou se to už přehání, je nutné brát ohled i na duchovní rozměr."

"Já těm číslům nevěřím, miliarda se mi zdá být podezřelá. Nemyslím, že by to ohrozilo ekonomiku."

Říkají naši respondenti.

Co se týče počtu státních svátků, Česko je, co do počtu, pod pomyslným průměrem EU. Třináct státních svátků či volných dnů má např. Dánsko, Itálie, Slovensko či Portugalsko. Méně jich má z evropských zemí například Francie Nizozemsko, Polsko a Británie, naopak více volna než Češi si užívají obyvatelé Španělska či Norska.