Vicepremiér Jahn opustí vládu a do voleb s ČSSD nepůjde

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn

Nestraník a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn odejde do konce roku z vlády a zamíří do soukromého sektoru. Nebude tak ani volebním lídrem sociálních demokratů v Praze, kde se měl postavit šéfovi ODS.

Praha je baštou občanských demokratů a ČSSD tu nevyhrává. Jahn, který měl být prvním nestranickým volebním lídrem, má pověst spíše liberála pravého středu. Proto podle politologů nebyla jeho novinace od ČSSD špatným tahem. Mohl totiž občanským demokratům snížit počet hlasů. Martin Jahn po jednání s premiérem Jiřím Paroubkem uvedl:

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn
"Já si nabídky ČSSD na lídrovství kandidátky velmi vážím, ale po zhodnocení situace jsem dospěl k názoru, že odborná rovina mi vyhovuje lépe, než rovina politická a na odborné rovině bych chtěl také s ČSSD spolupracovat."

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude Jahn spolupracovat na přípravě volebního programu strany. V médiích se často spekulovalo o tom, že vicepremiérovi vadí sbližování sociálních demokratů s komunisty a že je to důvod jeho odchodu.

"Můj negativní vztah ke KSČM je známý. Na druhou stranu je pro mě důležitá kvalita zákonů tak, jak se schvalují, také proto chci zůstat na odborné úrovni, takže sbližování s KSČM já nevidím jako důvod mého odchodu z vlády a také doufám, že ke sbližování ani nedojde."

Jahnův odchod z vlády však svědčí podle předsedy ODS Mirka Topolánka o prudkém obratu sociálních demokratů doleva a hrozbě spolupráce s KSČM. Topolánek také soudí, že to ukazuje neochotu vlády provádět nutné reformy. Část sociálních demokratů se s Martinem Jahnem totiž nikdy nesmířila. Ne všichni souhlasili s jeho návrhem Strategie hospodářského růstu, který počítal s okamžitou deregulací nájmů, zavedením školného na vysokých školách či s poplatky u lékaře. Jahn pak musel z některých bodů slevit.

Kdo však usedne na jeho místo? Na tuto otázku premiér Jiří Paroubek uvedl:

Pavel Telička
"Jednáme s jiným nestraníkem, pokud se nám to povede, myslím, že je to vynikající jméno. Chceme samozřejmě plnohodnotnou náhradu. Já si nemyslím, že sociálnědemokratická vláda skončí někdy začátkem června příštího roku."

Podle některých informací by se kandidátem na funkci vicepremiéra po odcházejícím Jahnovi mohl stát první český eurokomisař Pavel Telička, který byl také vyjednavačem podmínek, za kterých Česko vstupovalo do Evropské unie.

Mnozí lidé se netajili překvapením už v době, kdy tehdejší premiér Stanislav Gross nabídl Martinu Jahnovi křeslo ve vládě a kdy tento mladý, vzdělaný ekonom nabídku přijal. Politolog Zdeněk Zbořil k jeho odchodu uvedl:

"Projevil určitou neloajalitu vůči ČSSD, takže je to vlastně docela logické. Dokonce bych řekl, že je to od něho i slušné, že odchází včas. Zřejmě odchází s celým svým týmem mladých ekonomů trošku liberálně orientovaných, což už samo o sobě bylo anomálií, že s vládou vedenou ČSSD spolupracoval. To přibližování se k ČSSD bylo pro tuto skupinu stále těžším oříškem nebo stále větší překážkou, kterou, zdá se, nemohou překonat."

Jaká bude vláda po odchodu Martina Jahna?

"Já myslím, že se už nic podstatného nestane. Ta vláda nemá před sebou prakticky žádný úkol kromě rozpočtu a dílčích zákonů, ale vláda sama o sobě možná dozná dokonce jisté redukce. Různá ministerstva, která byla dodána v rámci usmíření koaličních partnerů ještě panem doktorem Špidlou v roce 2002, možná budou zeštíhlena a bude to také použito jako předvolební gesto Paroubkovy vlády."