Vinice Šobes na seznam UNESCO? Podle studie Mendelovy univerzity je jedinečná

Vinice Šobes v národním parku Podyjí

Znojemská vinice Šobes je podle vědců tak jedinečná, že patří do UNESCO. Studie o vinici vznikla na Mendelově univerzitě v Brně.

Pavel Pavloušek,  foto: ČT24

Má podpořit snahu společnosti Znovín, která Šobes vlastní, i vedení města Znojma o zápis na seznam světového dědictví UNESCO.

"Šobes se nachází na jih od Znojma v Národním parku Podyjí. Je v údolí řeky Dyje, v takovém poměrně úzkém údolí. Ono celé Podyjí je lesnaté údolí řeky a na části, která je nejblíže ke Znojmu, je tato vinice," představil vinici Šobes Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity.

Vinice Šobes patří k nejstarším v Evropě. Založili ji zřejmě už římští legionáři. Má 11 hektarů a vede tam i stezka Greenways.

Pro mikroklima vinice přispívá voda a slunce

Vinice Šobes,  foto: archiv vinařství Znovín Znojmo

"Ta vinice je specifická tím, že je jednak v národním parku. Navíc ji řeka Dyje téměř celou obtéká. Je velice dobře známé i ze světa, že vodní plochy kolem vinic mají velice pozitivní vliv, ať už na Balatonu nebo v Porýní. Voda pozitivně přispívá pro mikroklima vinice. Zajímavé je i to, že je celý den osluněná, takže má úplně ideální podmínky."

Má vinice nějakou specifickou půdu?

Foto: Svedek,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

"Ta vinice je velmi stará a velice dobře prospívá. Půdní podmínky jsou optimální pro pěstování révy. Je to sušší lokalita, ale tím, že réva hluboko zakoření, tak si s nástrahami počasí poradí. Jsou tam většinou samé bílé odrůdy. Rulandské šedé ze Šobesu je velice známé, je tam Sauvignon, i Pálava, jako moravská odrůda."

Jedinečnost Šobesu je podle studie založená na podmínkách přímo ve vinici. Jsou optimální pro rozvoj aromatických látek. Z výzkumu vyplynulo, že bílá vína jsou zde zcela výjimečná.

Před uzavřením hranic to byla rekreační zóna

Vinice Šobes,  foto: ČT

Pokud by se zápis do UNESCO podařil, Šobes by se tak dostal do společnosti jedinečných vinic nebo vinařských regionů světa. Z vinařských památek UNESCO má nejblíže k rakouskému vinařskému regionu Wachau. Na seznamu jsou mimo jiné také Tokajská vinařská oblast, Burgundsko, Champagne. Z moravských a českých vinic zatím není na prestižním seznamu žádná.

Pavel Pavloušek zalitoval, že se zde nezachovaly dřívější stavby.

Foto: Hana Ondryášová,  archiv ČRo

"To, co je na škodu a nikdo kolem Šobesu si to asi nepřipustí, že to byla za první republiky velká rekreační zóna. Byla tam řada mlýnů, které normálně fungovaly, byl tam hotel, restaurace. Než se uzavřely hranice a stalo se to z toho hraniční pásmo, byla to velice atraktivní oblast. Je škoda, že už to tam není. Pokud by tam nějaká stavba z tohoto období byla, bylo by to velice atraktivní a zajímavější."

Snahu Znovínu zapsat Šobes na seznam UNESCO podporuje i vedení Znojma. Studie teď poslouží jako podkladový materiál pro zhodnocení potenciálu Šobesu pro zápis na seznam UNESCO. Proces může trvat několik měsíců i let.

12
48.815960171921844
15.97703375485517
default
48.815960171921844
15.97703375485517