Volby v Česku by mohly kopírovat nedávné předčasné volby u našich německých sousedů

Zleva předseda FDP Guido Westerwelle, šéf SPD Gerhard Schröder a předsedkyně CDU Angela Merkelová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

K nejvýznamnějším událostem minulých dní v evropském měřítku patří předčasné volby v Německu. Překvapivě skončily jen těsným vítězstvím pravice, kterou předvolební výzkumy jasně favorizovaly. Jaký může mít tento výsledek dopad na česko - německé vztahy? Na to se Martina Lustigová zeptala Rudolfa Schustera, který se politikou našich největších sousedů dlouhodobě zabývá:

Zleva předseda FDP Guido Westerwelle,  šéf SPD Gerhard Schröder a předsedkyně CDU Angela Merkelová,  foto: ČTK
Co může výsledek voleb v Německu znamenat pro českou politiku?

"Já myslím, že pro české politiky bude asi nejzajímavější ten obrat, ke kterému v německých volbách v podstatě došlo, protože to dlouho vypadalo na to, že současná vláda jednoznačně prohraje, že nebude mít šanci. Ukázalo se, že všechny volební průzkumy nakonec byly úplně jiné nežli politická realita. A takovýto obrat samozřejmě není vyloučený ani u nás."

Dá se očekávat, že výsledek německých voleb ovlivní i českou předvolební kampaň? Že se Mirek Topolánek bude dovolávat úspěchy Angely Merkelové a Jiří Paroubek úspěchu Gerharda Schrödera?

"Jedna otázka by tam možná mohla hrát určitou roli, a sice pokud by občanští demokraté šli do naší volební kampaně s rovnou daní. O něco podobného se snažili i němečtí křesťanští demokraté, německá pravice, a ukázalo se, že to byl třeba jeden z důvodů, proč křesťanským demokratům vypověděli poslušnost i jejich kmenoví voliči nebo přívrženci. A pokud by to čeští sociální demokraté s rovnou daní iniciovali podobně, to znamená, že by šířili určitý strach a obavy z toho, že to bude nesociální a nespravedlivé opatření, že se akorát rozevřou nůžky mezi těmi, kteří už jsou takzvaně bohatí, a těmi, kteří na tom nejsou tak dobře, tak si myslím, že by to v uších českého voliče, který je většinově pro rovnostářství - koneckonců vyrůstali jsme v tom čtyřicet let - mohlo rezonovat. A mohlo by to nakonec ty nerozhodnuté voliče vést k tomu, že se přikloní na stranu dosavadní vlády, protože to bude v jejich očích někdo, kdo je vypočitatelný, koho už tak trošku znají a koho se už nemusejí tak obávat."

A dá se očekávat, že výsledek voleb ovlivní řekněme česko - německé vztahy na mezinárodní úrovni?

"Myslím si, že to je otázka, kterou je asi možné odpovědět nejjednoznačněji, a to sice že neovlivní. Ať by v Německu vládla jakákoli politická konstelace, tak v žádné by se nedostaly do popředí otázky společné minulosti nebo to, co v minulosti česko - německé vztahy zatěžovalo. Obě země jsou členy Evropské unie, navíc vzhledem k rozdílné velikosti České republiky a Německa vzniká zajímavá situace, že Německo jakožto jeden z velkých hráčů v unii bude k prosazení jakýchkoli rozhodnutí potřebovat podporu některého z těch menších hráčů, a tím by právě mohla být Česká republika."