Vstup do Evropské unie otevře více pracovních příležitostí

Co nabízí EU a co nabízejí Češi? Diskuse s R. Cibrianem, foto: ČTK

Rerendum o vstupu Česka do Evropské unie se blíží. Lidé si stále více kladou otázky, které se jich bezprostředně týkají. Jak ovlivní vstup do unie pracovní trh, jak to bude s volným pohybem osob, co bude znamenat Evropská unie pro důchodce a podobně. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Co nabízí EU a co nabízejí Češi? Diskuse s R. Cibrianem,  foto: ČTK
Vstup do Evropské unie bude spojen s otevřením trhu i volným pohybem pracovních sil. Ten však bude v některých státech unie po určitou dobu omezen. Přílivu pracovníků se obávají nejvíce Rakousko a Německo. Je paradoxní, že u nás přitom pracuje více Němců, než českých pracovníků v Německu. Česko nyní zvažuje, zda proti zemím, které volný pohyb pracovníků omezí, uplatní stejný postup. Jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, obavy ze stěhování Čechů za prací jsou zbytečné.

"Ta mobilita je poměrně nízká - 0,4 procenta. Čili je to skutečně víceméně zanedbatelné a vychází to z určité mentality našich lidí, kdy už okruh 20 kilometrů na dojíždění za prací je limitující."

Jak dodal ministr Škromach, řada států - Velká Británie, Irsko, Dánsko a Švédsko nebude po vstupu do unie zaměstnávání českých pracovníků bránit. Pokud o práci přijdou, mají nárok na podporu v nezaměstnanosti v zemi, ve které pracují. Nesmí však zatížit její sociální systém a tento princip hodlá po vstupu do unie uplatnit i Česká republika. Ta se zase obává, zda její pracovní trh nezaplní pracovníci z Polska a Pobaltí.

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
"Mapujem dneska situaci především v příhraničních regionech, abychom měli určitou představu, jak by se mohl vyvíjet pohyb ve směru k České republice. Pokud jde o Pobaltské země, tak ty pro nás nejsou příliš známé a pracujeme na určité analýze toho, co by se mohlo na trhu práce odehrát."

Ministr vyvrátil názory, že v Česku pracují převážně lidé z východní Evropy. Ze 170 tisíc legálně pracujících cizinců, jich 90 tisíc pochází ze států Evropské unie.

Další otázka, kterou si lidé v Česku kladou, zní, co bude znamenat EU pro důchodce. Mezi nejstarší generací není podpora vstupu příliš vysoká. Podle ministra Škromacha jsou důchodci málo informovaní a obávají se zejména zdražování.

"Český důchodce bude žít za český důchod a za české ceny. Inflace při vstupu Česka do Evropské unie se odhaduje od 2 do 4 procent v příštích dvou letech. Reálně by důchody měly růst a budou růst. Pokud by došlo k nějakému mimořádnému vývoji, budeme hledat mimořádné řešení a zaručujeme to našim důchodcům. Vstupem do EU neutrpí."

Jak vláda důchodce ubezpečuje, po vstupu do unie se okamžité a prudké zdražování nečeká. Navíc ceny mnoha spotřebního zboží jsou už dnes srovnatelné s Evropou a některé běžné potraviny jsou v zemích unie dokonce levnější než u nás.