Vycraftěná čeština

0:00
/
0:00

Svět z kostek, ovladatelný panáček s krumpáčem nebo lopatou a neodmyslitelný zvuk bortícího se krychlového nerostu. Už jste slyšeli o Minecraftu?

Minecraft je počítačová hra odehrávající se v otevřeném světě, kde má hráč neomezenou svobodu pohybu a činností. Dnes nabízíme slovník pro její lepší porozumění.

Foto: fancycrave1,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Vše začíná vygenerováním jedinečného prostředí – worldu. V této singleplayerové variantě si hráč zvolí jeden z několika herních módů a vybere stupeň obtížnosti. Je libo peaceful,  normal, nebo hard? Jakmile se panáček zrodí, prohlédněte mu kapsy. To je jeho inventář, který obsahuje veškeré předměty, které máte k dispozici. Dávejte si ovšem pozor, aby inventář nebyl full, pak budete muset chtě nechtě z kapes vyhazovat. Držíte-li krumpáč, nebo čízl, kopejte. Seč vám síly stačí. Bloky rozhodně sbírejte. Hlína, kámen, dřevo, uhlí, iron, coblestone, redstone, … existuje jich nepřeberné množství. Ze surovin pak můžete tvořit. V craftingboxu si lze podle receptů, tedy návodů na výrobu, vycraftit co hrdlo ráčí. Sestavte si postel, postavte dům a nezapomeňte získat jídlo, svou postavičku totiž musíte občas feednout. Nebudete-li chtít všechno nosit po kapsách, vytvořte si chestku – truhlu na poklady. A pokud si oblíbíte právě činnost dolování, mějte u sebe vždy dostatečnou zásobu torchek.  Pochodně vám nejen osvětlí zdi, ale i usnadní cestu zpátky.

Foto: SkyeWeste,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Uchopíte-li pro změnu meč, ať už stoneový, nebo ironový, jste připraveni k boji. Před moby – nepřátelskými stvořeními – vás totiž nic neochrání. Potkat můžete creepera, zombie, skeletona, whitermana, enderdragona a spoustu dalších. A hlavně neuklouzněte po slajmovi! Věřte nebo ne, spawnovat se může cokoliv kdekoliv, především v temných zákoutích nebo jeskyních a po západu slunce. Vy buď zbaběle utečete, nebo se pokusíte je killnout. Útočení nebo bránění se mobům ale něco stojí. A pokud nechcete hru leavnout, sledujte stav svého zdraví. Stane-li se však, že o život přijdete, můžete portnout svou postavičku do hry zpět, a to vygenerováním přesných souřadnic místa, kde se nacházela. Prostředí Minecraftu nabízí nekonečnou spoustu možností – nejen, že nebudete vědět, kde začít, ale ani kde skončit.

Podívejme se nyní, co se to vlastně se slovy děje. Slova cizího původu se postupně přizpůsobují výslovnosti a pravopisu jazyka jiného, do něhož pronikají. Takovému jevu se říká adaptace. Původně anglická pojmenování se do češtiny adaptují na různém stupni.

Foto: Enderflame_Blackwings,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Podstatná jména procházejí gramatickou, tvarotvornou adaptací, je jim přidělen rod a podle českých vzorů získávají pádové koncovky, například: potkat creeper-a, uklouznout po slajm-ovi, držet čízl-0 apod.

U přídavných jmen doprovází tvarotvornou adaptaci adaptace slovotvorná – tvoří se jako nová slova, a to nejčastěji pomocí (slovotvorných) přípon: stone-ový < stone, iron-ový < iron.

Podobně je tomu u sloves. Všimněme si např. přípon –nou–, –ova–, –i–, kterými se tvoří slovesa podobná původním českým: feed-nou-t, spawn-ova-t, craft-i-t. Od slovesa craftit/craftovat se už i v psané češtině objevují příbuzná slova jiných slovních druhů, např.: přídavná jména craftovaný, craftovací, craftící, podstatná jména craftění, craftování, crafting, craftingbedna. Postupně se ovšem rozšiřuje původní význam slova craft, tedy ‚vytvořit, vyrobit‘ na význam ‚hraní Minecraftu v širokém slova smyslu‘.

Ať už se tedy zabavíte výrazem craftování tak či onak, nezapomínejte, že co nemá kostičky, toho si nevšímejte.

Projekt Radio Prague International Čeština na vlnách vznikl ve spolupráci s Ústavem českého jazyka a teorie komunikace FF UK pod vedením doc. PhDr. Ivany Bozděchové, CSc. V audioverzi vystupují Hana Shánělová a Jan Herget.

Autor: Eva Kobylková
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Čeština na vlnách

    Kde asi leží Kotěhůlky, Tramtárie nebo Kocourkov? Víte, jak to začalo s robotem? Na co jsme si v češtině nezvykli? Jak se nové technologe promítly do českého jazyka?