Z krajanského tisku

Skupina Olympic
0:00
/
0:00

Americké listy informují o turné legendární české rockové skupiny Olympic po Spojených státech. Začalo 19. října v Chicagu, Olympici zahráli i v Atlantě, San Diegu a dalších místech. Naopak kvůli následkům hurikánu Katrina museli zrušit původně plánovaný závěrečný koncert v Miami. Za půl druhé hodiny připomněli staré hity, uvedli ale i novější písně z posledních let. Následovala autogramiáda, při které se Janda a spol. podepisovali na vše možné, od kompaktů, fotek, plakátů až po bříška přítomných dívek.

Americké listy informují o turné legendární české rockové skupiny Olympic po Spojených státech. Začalo 19. října v Chicagu, Olympici zahráli i v Atlantě, San Diegu a dalších místech. Naopak kvůli následkům hurikánu Katrina museli zrušit původně plánovaný závěrečný koncert v Miami. Za půl druhé hodiny připomněli staré hity, uvedli ale i novější písně z posledních let. Následovala autogramiáda, při které se Janda a spol. podepisovali na vše možné, od kompaktů, fotek, plakátů až po bříška přítomných dívek. Americké listy také píší o autorovi československé a nyní české státní vlajky Jaroslavu Kursovi. Nedávno mu byla na jeho rodném domě v Blovicích na Plzeňsku odhalena pamětní deska. Ačkoliv je vlajce letos už 85 let, podobu jejího skutečného tvůrce veřejnost dlouho neznala. Zachovaly se totiž jen dvě staré Kursovy fotografie. Kursa ale nebyl jediným člověkem, kterému se v minulosti autorství české vlajky připisovalo. Za autora byl považován i akademický malíř Jaroslav Jareš nebo Čechoameričan Josef Knedlhans.

O svých zkušenostech s výukou češtiny u našich chorvatských krajanů píše v posledním čísle časopisu Jednota Vladislav Rusín. Od začátku letošního školního roku učí nejen v české škole v Daruvaru, ale i v českých vesnicích v jeho okolí. "Pěkné, zajímavé a inspirující," shrnuje své první dojmy z hodin češtiny. "Pouze mne mrzí, že se zde nemám šanci naučit chorvatsky. Kamkoliv přijdu, všude kolem mne lidé umí česky," uvádí Vladislav Rusín v týdeníku Jednota.

O Hodové zábavě, kterou v říjnu uspořádali čeští krajané ve Švédsku, píše časopis tamního Švédsko - česko - slovenského spolku Bulletinen. Zahrát přijela i Týnecká cimbálová muzika a v Českém centru proběhla vernisáž obrazů významného českého krajana ve Švédsku, lékaře, výtvarníka a lidového muzikanta Jiřího Holáska.

Zpravodaj Čechů a Slováků ve Švýcarsku připomíná dalšího významného českého exulanta - šachistu Vlastimila Horta. Ten byl při oslavě sta let organizovaného šachu v Čechách, která proběhla letos v září na Střeleckém ostrově v Praze, prohlášen druhým nejlepším šachistou uplynulého století. První místo bylo přiřčeno šachistovi meziválečné éry Rétimu. Kladenský rodák Vlastimil Hort žije od roku 1985 v Kolíně nad Rýnem a loni oslavil šedesátku. V rubrice Ozvěny minulosti se Zpravodaj věnuje jednomu ze zakladatelů Československé republiky, Milanu Rastislavu Štefánikovi.