Z Prahy budou vědci pohlížet do hlubin vesmíru

Na hlavní město světové astronomie se od pondělí promění na dva týdny Praha. Přibližně tři tisíce astronomů, astrofyziků a odborníků z přilehlých oborů z celého světa se sjede do českého hlavního města na valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie. O podrobnosti se zajímal Zdeněk Vališ.

Jiří Grygar,  foto: Autor
Mezinárodní astronomická unie byla založena už v roce 1919 a patří tedy k nejstarším vědeckým společnostem na světě. V Praze se už jednou konal astronomický kongres. Bylo to v roce 1967. Vzpomíná astrofyzik Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

"To bylo první velké vyznamenání pro úroveň naší astronomie. Shodou okolností jsem se toho kongresu zúčastnil jako mladý aspirant, takže si na atmosféru velice dobře pamatuji. Také proto, že to bylo ještě v dobách hluboké totality. Pro nás už jenom fakt, že sem přijeli lidé ze Západu byl úžasný, protože vědce, jejichž jména jsem před tím mohl jen číst v časopisech, jsem najednou viděl jako živé lidi tady v Praze."

A nyní tedy přichází další vyznamenání české astronomii. Proč?

"Takových měst, kde se kongres konal opakovaně, není mnoho. Je to Řím, kde byl kongres dvakrát. Pak je to australské Sydney. A teď to bude Praha, což je, myslím, uznání toho, že naše astronomie si udržuje vysoký standard, přestože jsme měli omezení předchozího režimu a že jsme malá země, tedy co se týče počtu obyvatel."

Od 14. do 25. srpna budou účastníci kongresu debatovat v Praze o aktuálních otázkách celého širokého spektra astronomických oborů.Bude se zde třeba probírat možnost katastrofálního střetu Země s některými tělesy sluneční soustavy, široká diskuse se očekává v souvislosti s názory na vývoj galaxií, o planetárních systémech u vzdálených hvězd nebo o černých dírách. Celkem má vystoupit více než 700 řečníků. Pražský kongres prý bude ještě větší než ten, který se konal před třemi roky v australském Sydney. Čeští pořadatele ale podle Jiřího Grygara připravili pro účastníky také různé oddychové akce, i když spojené s astronomií.

"Podívají se do Ondřejova. Podívají se na naše historické památky související s astronomií. V Praze, jak známo, je pochován Tycho de Brahe, největší pozorovatel, astronom všech dob. Působil tady Johanes Keppler, působil tady také Albert Einstein. Svůj ´Dopplerův´ princip v Praze objevil slavný fyzik a astronom Christian Doppler. To jsou všechno jména, která měla v astronomii hluboké dopady, a lidé o tom vědí. Kromě té části moderní, kde se bude hovořit o tom, co se v astronomii stalo za poslední tři roky a také o tom, co se bude dít v nejbližší budoucnosti, budou mít účastníci kongresu, ale i hosté celou řadu možností seznámit se s historií astronomie v českých zemích. Ta historie je mimořádně bohatá."