Za Svatomartinským vínem do Velkých Pavlovic a Zaječí

Foto: autorka

11. 11. v jedenáct hodin se otevřely první láhve Svatomartinského vína, proto se dnes i my vypravíme za vínem i zajímavostmi jižní Moravy. Vyšplháme na rozhlednu v turistickém vinařském městečku Velké Pavlovice a na ochutnávku vína se vydáme do dalšího známého vinařství v Zaječí.

Zdeněk Karber,  foto: autorka
V tuhle chvíli už všichni vinaři vědí, jaká je úroda ročníku 2011. První Svatomartinská vína už byla otevřena a na mnoha místech se připravuje i svatomartinská husa. Tu mohou ochutnat třeba návštěvníci ve Velkých Pavlovicích na akci Otevřené vinné sklepy. O vinařství se hovoří už v první písemné zmínce o tomhle městečku na jihu Moravy. Tehdy jeho majitel, jakýsi Boček z Obřan dal část vinného desátku cisterciáckému klášteru ve Žďáře. Jak připomněl místostarosta Velkých Pavlovic Zdeněk Karber, vinná réva se zde pěstuje už téměř 800 let a je tu na 400 hektarů vinic. Pavlovice jsou 7. největší vinařskou obcí v Česku a přes sto let tu působí vinařská šlechtitelská stanice. Mezi vinice se mohou turisté vydat po husté síti cyklostezek a zajít k vinařům na degustaci. Vinařské turistice se tu daří.

Foto: autorka
"Počet penzionů narůstá, je vidět, že se tomu daří. Velké Pavlovice patří do oblasti Modrých hor. Ty vidíte okolo sebe. Je to mikroregion pěti obcí. Tady se velmi daří modrým odrůdám. Pan profesor Kraus známý nestor vinař tento název vymyslel, takže Modré hory nabízí hlavně červená vína, kterým se zde díky dobré půdě a dobrým svahovitým polohám dobře daří."

Turisté tu mohou každý den objevovat něco jiného. Velké Pavlovice jsou totiž známé i svými archeologickými nálezy z doby kamenné. Během třicetileté války patřily Pavlovice k nejhůře postiženým místům tohoto okresu. Z kvetoucí vsi patřící se svými 166 selskými grunty k největším na teritoriu nynějšího okresu Břeclav, zbylo po třicetileté válce jen torzo o 21 gruntech, tedy asi 13 procent.

"Když sem někdo jede na týden, tak si každý den může naplánovat něco jiného a po večerech sondovat, co vinaři ve svých sklepech vypěstovali,"

uvedl místostarosta Karber. Na vinice se mohou turisté podívat i z rozhledny Slunečná. Stojí tu teprve tři roky a vidět je z ní hodně daleko. Do Hodonína, Rakouska i Slovenska. Rozhledna je postavená z modřínových klád, prodávají se tu suvenýry a je tu i malý vinný sklípek. Nahoru vystoupáte po 75 schodech.

Rozhledna Slunečná,  foto: autorka
"Plošina je ve výšce 15 metrů, celková výška je 18 metrů. Uvidíte sami, že to je zdánlivě málo, ale jak budete stoupat vzhůru, tak tam hodně fouká, je to zajímavý efekt."

Evropská unie místní kraj podpořila dotací ve výši 92 procent na informační systém, který mapuje otevřené vinné sklepy. V pěti obcích zdejších Modrých hor vyrostly tzv. informační kiosky. Jak uvedl Přemysl Pálka, jedná se o dvoumetrový informační panel s dotykovým displejem.

"Když na něj jako turisté kliknete a chcete třeba na Vrbici vědět, kdo má v tuto chvíli otevřený sklípek, tak vám to online řekne, kdo a kde má sklípek otevřený. Jsou tam fotografie ze sklepů, jaké víno můžete ochutnat, základní informace. Funguje to tak, že vinař pošle SMS a na portálu se objeví, že má sklep otevřený. Tento projekt se nám podařil z evropských peněz. Co se týče spolufinancování jednotlivých obcí, tak je to asi 400 tisíc, takže je to opravdu vynikající podpora a začíná se to pomalu vracet. Když jsme měli akci Putování za burčákem, tak za jeden den bylo na tomto portálu asi 1200 návštěvníků."

Zatím jsou informační kiosky v češtině, později by měly přibýt i další jazyky. Když se podíváte od rozhledny Slunečná na východ, uvidíte tu bílou stavbu. To je kaplička sv. Václava, stará zhruba 7 roků. Zajímavostí je, že stojí na místě bývalé římské hlásky, řekl místostarosta Zdeněk Karber.

Foto: autorka
"Směrem k Pálavě měli Římané tzv. zimní tábor, kde bylo ubytováno několik desítek tisíc vojáků. Myslím, že v minulém roce tam vykopali nejstarší zděnou stavbu na našem území a to byla jejich nemocnice. A toto území leželo na hranici linie, kterou armáda chránila před nájezdy Barbarů."

Právě údolí zdejší říčky bylo místem, kudy mohli bojovníci se svým vozatajstvem a zásobami projít. Proto měli Římané všude na kopcích hlásky a byli schopni se navzájem dobře informovat. A u kapličky byl objeven i historický unikát.

"U kapličky byla stálá hlídka, důstojníci si tam zřejmě četli a tam se našla lampička na olej, která měla hlavu jako dvě pumy a dole bylo napsáno vyrobeno v Pompejích. To je dochovaný artefakt, který je v muzeu v Mikulově. Jinak v roce 174 našeho letopočtu tady pobýval císař Marcus Aurelius a říká se, že tady napsal několik statí svého filosofického díla Hovory k sobě."

Sv. Urban,  foto: autorka
V další kapličce je dřevěná socha sv. Urbana - patrona vinařů. Podle legendy se před pronásledovateli ukryl ve vinici a tím si zachránil život. Zdejší sochu udělal lidový řezbář Jaroslav Buncko. Původně měla stát v rakouské Kremži, kde ji chtěl mít místní vinař na vinohradě. Sošku zaplatil, ale pak zemřel a potomci o ni neměli zájem. Řezbář ji věnoval za symbolickou cenu Pavlovicím pod podmínkou, že jí postaví kapličku. A tak se dnes sv. Urban dívá na věž kostela a za ní na hrad na Pálavě.

"On se dívá na ty vinohrady pod sebou a dívá se i na nás vinaře, jestli pořádně a poctivě pracujeme."

Při svěcení sochy se tu sešlo několik set lidí. Kousek od kapličky pak stojí strom - jeřáb oskeruše, který kdysi patřil k vinohradům. Je to totiž nejtvrdší dřevina ve střední Evropě a dřív se z ní dělaly šroubovice na lisy na vinnou révu a zárubně do dveří do sklepů. Její plody se používají na konzervování vína a dělá se z nich i výborná pálenka - oskerušovice.

Dalibor Babáček,  foto: autorka
Kousek od Velkých Pavlovic je další vinařská obec Zaječí. Založena byla na počátku 13. století a najdete tu pozdně gotický kostel sv. Jana Křtitele. Na rodinném Vinařství U kapličky nás přivítal Dalibor Babáček. Jak dodal, hosté se tu ptali, kdeže je tu kaplička a tak ji nově postavili. Pěstuje se tu 19 odrůd vína a letos poprvé plodí všechny vinice. Jak jsme se dozvěděli, réva koření v hloubce až 50 metrů pod zemí. Zdejší vinařství bylo vybudováno za zelené louce.

"Kvelbených sklepů je tu vyraženo přes 260 metrů. Na stavbu padlo přes 600 tisíc starých cihel. Všechno je to vybudováno nově ze starých cihel, protože stará cihla je daleko kvalitnější než nová. Také to vypadá daleko lépe."

Foto: autorka
Jak dodal Dalibor Babáček, na vinařství se točily známé komedie z vinařského prostředí Bobule a Bobule II. Původně si mysleli, že sem přijedou točit nějaký dokument, zastaví auto, vystoupí s kamerou a za chvíli bude hotovo. Ale všechno bylo jinak.

"Ráno jsme sem přijeli v šest hodin a tady stály autobusy, byl tu jeřáb. Trošku jsme se zadivili, a pak už jsme věděli, že to nebude nějaký krátký dokument. Kolik dnů tu natáčeli? Poprvé tři dny a pak na dvojku tu byli 5 až 6 dnů a pak ještě nějaké dotáčení."

Možná se tu i herci procházeli po cestě vinaře, která je ve zdejším sklepě. Ve výklencích tu je ztvárněn vinař a jeho žena a vše, co musí udělat, než jim uzraje víno. A samozřejmě nechybí ani patron vinařů sv. Urban.

10
48.904480100000
16.818600300000
default
48.904480100000
16.818600300000