Železný chce smír

Vladimír Železný, Foto: ČTK

Vladimír Železný - ředitel televize Nova a spoludržitel její vysílací licence - navrhl americké společnosti CME plné vyrovnání. Jak známo, spory kolem jedné z nejúspěšnějších komerčních televizí v Evropě se táhnou už téměř tři roky a je do nich zapojen i český stát. Železný má na základě rozhodnutí mezinárodní arbitráže vrátit CME, která mu finančně pomáhala s rozjezdem Novy a zajišťovala servis, zhruba 28 miliónů amerických dolarů. To zatím neučinil. Zahájil naopak sérii úhybných manévrů. Už několik měsíců je Železný policií stíhán kvůli obvinění z poškozování věřitele a české i zahraniční soudy mu obstavily majetek. Podrobnosti k jeho současnému překvapivému kroku má Zdeněk Vališ.

Vladimír Železný,  Foto: ČTK
Vladimír Železný prodal za 33 milionů amerických dolarů firmě MEF Holding svůj podíl ve společnosti, která je vlastníkem vysílací licence televize Nova. Touto transakcí, jak říká, získá prostředky na plné vyrovnání svého závazku vůči americké CME.

"Vždy jsem prohlašoval, že dostojím závazku, který je obsažen v nálezu arbitrážního soudu. Vždy jsem také prohlašoval, že můj majetek přesahuje významným způsobem pohledávku, kterou má CME."

Věc má ale jeden podstatný háček. Prodávaný podíl Vladimíra Železného ve společnosti vlastnící licenci na Novu podléhá soudní exekuci jako jiný majetek Železného. Pokud tedy Američané nepožádají o zrušení exekuce, nemůže Železný svůj podíl ani nikomu prodávat. Ten se ale domnívá, že by akcionáři CME byli sami proti sobě. Jeho vypořádací podíl v případě exekuce

Logo TV Nova
činí pouze necelých jeden a půl miliónu dolarů. Víc už by CME za svou pohledávku nikdy nedostala. Firma MEF Holding a Železný ale nabízejí akcionářům okamžitě při první splátce celé pohledávky třikrát tolik.

"V nejbližších dnech MEF Holding zahájí jednání se CME o tom, zda bude ochotno přistoupit na základní podmínky této transakce a poskytnout tak akcionářům nejen tuto okamžitou výhodu, ale také uspokojit svou pohledávku z tohoto obchodu jako celku."

Vladimír Železný,  Foto: ČTK
Celou částku své pohledávky včetně úroků by CME získala postupně od MEF Holding do čtyř let. Na první pohled vypadá nabídka Železného svému americkému rivalovi vcelku lákavě. Dá se ovšem předpokládat, že právníci společnosti podrobí nabídku důkladnému rozboru, aby se ujistili, že nejde o nějaký nový fígl Železného. Leckdo si samozřejmě může položit otázku, proč by se měl k vyrovnání závazku Železného použít pouze jeho podíl ve společnosti, kontrolující vysílání Novy. Vždyť soudy přece obstavily i jiný jeho majetek v Česku a v zahraničí. Třeba je to ale záležitost, do které právní laik nevidí. A na mimořádné tiskové konferenci si Vladimír Železný vymínil, že otázky k němu se smějí týkat výhradně transakce s jeho podílem. Každopádně, pokud se obchod uskuteční, a pokud ho ještě schválí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, stane se firma MEF Holding majoritním vlastníkem společnosti, v jejímž držení je vysílací licence televize Nova. Shodou okolností v úterý prodloužila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání televizi Nova licenci o dvanáct let.