Žlutý a hnědý

Žlutá označuje (stejně jako bílá, černá, rudá) rasu. Dnes už nepoužíváme slova žluťoch, ale existuje spojení žluté plemeno. Se žlutou se pojí několik slovních spojení, která patří do Asie. Žluté moře, Žlutá řeka. Ve staré Číně symbolizovala žlutá moc.

Proč pro označení Židů zvolili fašisté žlutou hvězdu? Pravděpodobně původ použití této barvy je ve středověku, kdy Židé nosili na svých oděvech žlutý kruh. Tehdy žlutá symbolizovala mimo jiné duchovní odpadlictví. Byla to barva kacířů, barva hanby.

Je-li člověk žlutý, má buď žloutenku a nebo je žlutý závistí. V ČNK je velké množství spojení žlutá karta. Kdo sledujete sport, jistě ví, že rozhodčí ji ukazuje hráči při fotbale, jako druh trestu.

Ale žlutá nám v současnosti asociuje spíš kladné počitky. Především slunce. Ale i zlato. V korpuse můžeme několikrát nalézt spojení žlutý ďábel pro zlato a také pro dolary. Kalifornský žlutý ďábel vyvolal největší zlatou horečku v dějinách Ameriky; "Žlutý ďábel" se stává nedílnou součástí života Moskvanů.

Spojení žlutý anděl - což je opravárenská služba, kterou je možné zavolat na pomoc při poruše auta na silnici, používá ve svém označení žlutou proto, že opraváři jezdí žlutým autem. Žlutý trikot - je trikot nejúspěšnějšího závodníka cyklistických závodů.

Žlutý kov znamená zlato. Zlaté stránky - dnešní telefonní seznam. Pro nás, uživatele, je nespolehlivý, nepřehledný, podivně věcně utříděný. Zlaté stránky mají žlutou barvu.. Takže vidíte, v jazyce existuje střídání zlaté a žluté. Zlatý označuje v jazyce, kromě samotného kovu i kladnou vlastnost. To dokládají slovní spojení zlaté (české) ručičky, zlatá slova, zlatá Praha). Zlatá je natolik oblíbená barva, že by si zasloužila samostatný příspěvek.


Hnědá je zvláštní barva. Nepatří mezi barvy základní, je to barva smíšená, buď vzniká z černé a žluté nebo černé a čevené. Ale přesto ji existenciálně vnímáme jako barvu základní, na pozadí které je možné harmonicky sladit jinou sestavu barev, než na pozadí černé. Je to barva půdy, země.

Jazykově je tento výraz nekomplikovaný. Symbolizuje německý fašismus (př. Varovali před "rudým" a "hnědým" nebezpečím..; .. Němci překonali hnědé dějiny..).

Hnědá se používá pro označení očí a vlasů. Vyskytuje se v terminologickém spojení hnědé uhlí. A to je vše. Takhle je ta barva jednoduchá.

Hnědá je barva jakoby stará, patriarchální, barva jistoty.

Jak víte, ještě jsme nemluvili o šedivé/šedé, fialové a oranžové. A to nás čeká v dalších dílech.


Písnička Ivana Mládka o "zapeklité češtině" předeslala o čem je projekt, který vám na tomto místě Radio Praha nabízí.

Nejedná se o kurz českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.

Seriál připravila Věra Schmiedtová - vědecká pracovnice Českého národního korpusu. O jakou instituci se vlastně jedná a o čem v novém seriálu uslyšíte, se dozvíte z následujícího rozhovoru, který s paní Schmiedtovou natočil Jaromír Marek..... Pozorování jazyka byla ověřena v Českém národním korpusu, podrobnosti o něm najdete na internetové adrese ucnk.ff.cuni.cz