Známku Tomáše Bati odhalil na poště jeho pravnuk, pokračovatel obuvnického impéria

Martin Elkán a Thomas Archer Baťa (vpravo), foto: Zdeňka Kuchyňová

Světoznámý podnikatel a zakladatel zlínské obuvnické firmy Tomáš Baťa má svoji poštovní známku. Vydala ji Česká pošta ke 140. výročí Baťova narození. A kde jinde představit novou poštovní známku, než ve dvoraně Hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze. Slavnostního odhalení se zúčastnil i pravnuk Tomáše Bati Thomas Archer Baťa.

Martin Elkán a Thomas Archer Baťa  (vpravo),  foto: Zdeňka Kuchyňová
Jaký máte pocit, když vidíte svého pradědečka na známce?

"Jsem velmi hrdý, protože je inspirací pro mě i rodinu. Doufám, že když lidé známku uvidí, budou o Tomáši Baťovi více mluvit. Já jsem zde před čtyřmi roky studoval český jazyk. Pak jsem pracoval v Jižní Americe, ale vrátím se sem a budu v Česku pracovat každý měsíc několik dnů pro společnost."

Jak lidé reagují na vaše jméno Baťa?

"Je to dobré jméno, dobré dědictví. Zároveň je ale pro nás těžké být jako náš pradědeček."

Tomáš Baťa firmu založil se dvěma sourozenci v pouhých osmnácti letech. Zavedl originální metody řízení. Spolu s firmou budoval i město Zlín. Jako jeho starosta prosadil koncepci zahradního města, zřídil nemocnici, vytvořil vzdělávací systém, Baťovu školu práce. Na začátku 30. let patřila firma k předním vývozcům obuvi a měla pobočky v 60 zemích světa. Když letěl v roce 1932 otevřít novou pobočku ve Švýcarsku, tragicky zahynul v letadle.

Výtvarnice zvolila jako předlohu civilní fotografii

Jaroslav Tvrdoň,  Martin Elkán,  Eva Hašková,  foto: Zdeňka Kuchyňová
Na známce má Tomáš Baťa ruce v kapsách, jak to míval ve zvyku. Nejedná se tedy o klasický portrét. Za ním je červené písmeno B, které tvoří počáteční písmeno logotypu firmy Baťa. Známku navrhla výtvarnice Eva Hašková:

"Ve Zlíně v Baťově nadaci jsem si ujasňovala, co vše můžu nebo nemůžu na tu známku dát. Dostala jsem od nich několik fotografií Tomáše Bati. O tom rozhodovala rodina. A z těch pěti či šesti fotografií jsem si vybrala tu, kde je celá postava. Byla výjimečná tím, že to nebyl oficiální portrét, ale civilní figura, která stojí, a přitom je vidět Baťova podoba, jeho výraz."

Jak dlouho trvá udělat návrh známky?

"Jsem limitovaná termínem odevzdání, tak to nemůže trvat moc dlouho. Když začnu kreslit, pak už to jde rychle, zhruba asi měsíc mi to trvá."

Po práci výtvarníka následuje práce rytce. V tomto případě Jaroslava Tvrdoně:

"K firmě Baťa mám určitý vztah. Soukromě jsem studoval u profesora Rudolfa Kubíčka, který byl osobním grafikem Tomáše Bati a potom i Jana Antonína Bati ve Zlíně. Táhlo mu už na devadesátku a bydlel v Uherském Hradišti. Vzpomínal na své výtvarnické práce a svoji činnost ve Zlíně u firmy Baťů. Dokonce měl za manželku Marii Baťovou, která patří k té nejužší větvi rodiny Baťů. Také akademická malířka. Poznali se na výtvarné akademii v Praze krátce po první světové válce."

Rytec Jaroslav Tvrdoň vytvořil více než pět desítek poštovních známek. Z jeho rytin je téměř 119 miliónů kusů známek po celém světě.

Známka s Baťou vychází v nákladu 600 tisíc kusů

Tomáš Baťa na známce | Foto: Česká pošta
Jak uvedl generální ředitel České pošty Martin Elkán, jméno Baťa dnes zná celý svět. Pošta známku vydala v cyklu Osobnosti:

"Minulý rok jsme vydali Sira Nicholase Wintona, britská pošta ho vydává nyní. Snažíme se, aby to byly počiny, které jsou nějak zaznamenatelné."

Setkal jste se s panem Baťou před vydáním známky?

"Já jsem pravnuka pana Bati poznal až tady na tomto křtu."

Jak probíhá výběr výtvarníka a rytce známky?

"Je na to odborná komise, která vybírá grafiky a rytce, kteří mají zkušenosti, aby ta známka byla hezká a byl o ni zájem. Vychází v nákladu 600 tisíc kusů, což není tolik. A má nominální hodnotu 13 korun."

Obálka prvního dne,  foto: Česká pošta
Už jste zaznamenali první nákupy známky?

"Ano, vydáváme i obálku prvního dne, takže zákazníci už si mohou na přepážkách tuto známku koupit."

Jste se známkou spokojený?

"Líbí se mi, jsem spokojený. První pocit, který jsem z toho měl, bylo, že by mohla být barevnější, ale známka se mi líbí."