Zoo Lešná má unikátní pavilon Yukatan

Yukatan, foto: www.zoolesna.cz

Minulý týden jsme se procházeli po zámku v Lešné, který leží v parku a oboře, stejně jako zdejší zoologická zahrada. Její základy položil už majitel zámku - Josef Karel Seilern. O historii zoo, jejich chovatelských úspěších i unikátním pavilonu Yukatan uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Zoo Lešná nedaleko Zlína patří mezi nejkrásnější místa celé Moravy. Její historii je možné rozdělit do dvou období. První se vztahuje k majitelům zámku, což byla rakouská šlechta Seilernů. Jak uvedl ředitel zoo Ivo Klika, právě jeden z majitelů zámku Josef Karel byl vášnivým ornitologem.

"Zhruba v roce 1929 tady začal provozovat soukromé chovy exotických zvířat. Zaměřoval se hlavně na ptáky Jižní Ameriky. Kdyby dnes ve svém areálu viděl novou tropickou halu, která je na Jižní Ameriku zaměřena, tak by ho to určitě potěšilo."

Před zámkem, který patřil Seilernům, je dnes jezírko a něm krásní ptáci na vysokých nohách.

Tak, co poznali jste? Nebo jste si zpočátku jako já mysleli, že slyšíte kachny. Omyl, jsou to růžoví plameňáci. Jak jsem se však dozvěděla, nejhlasitější z ptáků jsou perličky. Jsou sice nejmenší, ale všechny překřičí.

Ale pojďme zpět k historii. Druhé období nastalo pro zoo roku 1953, kde tu byla zoologická zahrada definitivně schválena. Dnes se při procházce pod korunami stoletých stromů návštěvníci seznámí s typickými zástupci zvířat čtyř kontinentů - Afriky, Asie, Austrálie a Jižní Ameriky. Právě toto členění je výborné pro poznání jaká zvířata v dané oblasti žijí. Ale zoo jde ještě dál. Uslyšíte tu i hudbu jednotlivých kontinentů.

"My se snažíme aby nejenom zvířata, ale i pavilony a úprava expozic co nejvíce přibližovalo daný kontinent. Snažíme se, aby například i restaurace, když jsou v areálu Afriky, byly v africkém duchu, když jsou v Austrálii, aby měly australskou tvář,"

říká Romana Bujáčková. Většinu zvířat zoo získává výměnou s ostatními zoologickými zahradami nebo darem. Jen mininum nakupuje přes obchodníky. Úspěšná je v odchovu mláťat - letos to byly mladé antilopy, nové žirafátko, různé druhy ptáků. V Lešné také odchovali přes 600 pštrosů emu hnědých. V oblasti odchovu mláďat patří k nejlepším zahradám v ČR. Chovají se tu i ohrožená zvířata, jako třeba gorily. Na cedulce v gorilím pavilonu je napsáno, že ovládají až stovky znaků a tak si návštěvníci mohou s gorilami i popovídat. Jak však uvedl ředitel Ivo Klika, i řada dalších zvířat je inteligentních a to dokonce ta, u kterých bychom to ani nečekali.

"Jako jsou želvy nebo někteří plazi. I ti si pamatují své cesty kudy mají chodit ve výběhu. Nebo si pamatují i hlas svého ošetřovatele, jak jsme zjistili u lenochodů, když na něj ošetřovatelka zavolala v novém prostředí. Zvířata jsou inteligentní tvorové."

Zoo v Lešné se také podařilo znovu obnovit chov nosorožců. Zatím tu jsou dvě samičky. Možná se vydají na svatební cestu do Dvora Králové, což je světová supervelmoc v chovu nosorožců. A jak podle Romany Bujáčková vnímají českou zimu, která co nevidět přijde?

"Je pravda, že když měli vyjít poprvé do venkovního výběhu, který byl zasypaný sněhem, tak to bylo neuvěřitelné překvapení. Nevěřícně ten sníh očichávali, ošetřovatel je potom nalákal na jablíčka do výběhu. Během první zimy si již dokonale zvykli a na tu druhou, nechci říct, že se přímo těšili, ale už ty problémy nebyly nijak velké. Během zimního období chodí ven, pokud to klimatické podmínky dovolí. Pokud mrzne nebo je hodně sněhu, tak zůstávají ve vnitřním pavilonu, ale pokud se během dne ukáže sluníčko, tak na dvě hodinky si vyjdou na takovou zimní procházku."

Reprezentantem australské oblasti jsou zajímaví ptáci s pestrobarevnou hlavou - kasuáři, pštrosi emu a samozřejmě symbol Austrálie - klokani. Ti překvapivě žijí divoce i v Anglii, odkud také do zoo přišli.

"Oni zhruba před 50ti lety utekli z jedné zoo a pak všichni s údivem zjistili, že klokanům tamní počasí dokonale svědčí a vůbec k tomu nepotřebují australské klima. Stejně tak i z Anglie pochází původní skupinka klokanů. My jsme jich přivezli 17 a všichni měli stejnou barvu, takovou tmavohnědou. Obrovským překvapením pro nás bylo, když rok na to - to byl rok 2004 - se nám narodila mláďátka a dva klokáni byli albínci. Říkáme si, že možná některý pradědeček našich klokanů byl albín."

Klokani mě pěkně ignorovali, všichni totiž seděli zády a chroustali nějaké listy. Unikátem zoo je však nový pavilon Yukatan. Tropická hala vyrostla během necelého roku a představuje pestrost tropického pralesa yukatánského poloostrova. Kromě zvířat je tu i zajímavý etnografický prvek - expozice totiž přibližuje kulturu a život zaniklé mayské civilizace. Jak uvedl ředitel Ivo Klika, jsou tu i mayské stavby.

"Kostel, který tu máme, je téměř stejně veliký jako chrám jeptišek v Chichen Itzá. Ale musím říct, že to byla nejmenší stavba, která v tom městě byla, jinak by se nám sem nevešla. Chováme tam takový základ zvířat, protože tam ještě není vzrostlá flóra. První dva dny byly určitě pro ně krušné, teď už to vypadá, že si zvířata našla svá místa. Nejzajímavětší jsou hadi. Těm jsme tam udělali expozici, jakoby dílnu yukatánského mistra kameníka. Byly tam pro ně připraveny vázy a oni si do nich vlezli. Pak že zvířata neumí chápat naše počiny."

Celý areál zoo má téměř 50 hektarů. Návštěvníci se po něm mohou projíždět vláčkem a podívat se i na komentované krmení zvířat. Každoročně jich sem přijde kolem 400 tisíc.


10
49.518522220000
17.932090760000
default
49.518522220000
17.932090760000