Zvenku normální, zevnitř průhledná střecha. Vynález vznikl díky sporu klienta a památkářů

Český architekt vymyslel unikátní střechu. Zvenku na ní není nic nápadného, ale zevnitř je průhledná. Má i vynikající vlastnosti. V létě chladí, v zimě izoluje.

Foto: Nebesys.com

Důmyslný vynález vymyslel architekt Přemysl Kokeš. Jak napsal server cc.cz, speciální krytině se říká Nebesys. Také jste se zamysleli, jak by bylo úžasné, vidět nad hlavou nebe, a vy byste byli pro okolní svět neviditelní?

Jak to celé funguje? Na krov se pomocí speciálních profilů osazuje sklo. "Nad sklem jsou ale ukotveny latě, které nesou naše magické tašky. Ty jsou z perforovaného plechu, který je tvarován a barven podle skutečných keramických nebo jiných střešních krytin," popisuje pro web cc.cz. Přemysl Kokeš.

První dům s průhlednou střechou stojí v Litomyšli

Foto: Nebesys.com

Celý vynález vznikl tak, že klient chtěl dostat do podkroví světlo. Odbor památkové péče zase chtěl chránit střešní krajinu.

Nebude se ale člověk v létě cítit pod průhlednou střechou jako ve vyhřátém skleníku? Nebude. Jak vysvětlil Přemysl Kokeš, největší výhodou systému je stínění. "Stíníme sedmdesát pět až sto procent přímého slunečního svitu podle pozice slunce na obloze a podle orientace a sklonu střechy." Pokud prší, dešťová voda polévá skleněnou konstrukci a střecha se ochlazuje.

Jak informuje web cc.cz, první dům, na kterém se před jedenácti lety tento systém ocitl, stojí v Litomyšli. Druhý dům s průhlednými taškami, které se zvenčí tváří jako střecha, je v Mikulově na střeše hotelu Desatero, kde se testuje od roku 2019.

Český vynálezce už registruje poptávku v Řecku, Chorvatsku, Španělsku, dokonce i v Japonsku. Příští rok se chce ale Kokeš zaměřit na klienty z Česka a Slovenska.