Antonín Zápotocký omilostnil čtyři nacistické zločince

Antonín Zápotocký

Pracovníci Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zveřejnili dosud utajované archivní materiály, z nichž vyplývá, že někdejší komunistický prezident Antonín Zápotocký tajně omilostnil čtyři nacistické zločince odsouzené k trestu smrti. Jedním z nich byl i příslušník SS Max Rostock, který byl odsouzen za osobní účast na likvidaci Lidic. Dále pokračuje Jaromír Marek.

Vedle Rostocka byl omilostněn ještě Richard Schmidt, který byl odsouzen za to, že jako velitel divize likvidoval Slovenské národní povstání, dále velitel protektorátní pořádkové policie a blízký spolupracovník K. H. Franka Ernest Hitzegrad a příslušník jičínského gestapa Kurt Max Walter Richter. K trestu smrti byli všichni čtyři odsouzeni v roce 1951. O dva roky později však byl trest, na základě pokynu ústředního výboru KSČ, změněn na doživotí a později byli dokonce propuštěni. Důvody, které komunistické špičky k tomuto kroku vedly nejsou zatím jasné. Pokračuje mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb.

V těch dokumentech, které byly nalezeny jasný důvod není. V některých kauzách byly milosti udělovány na návrh vyšších složek Státní bezpečnosti a váleční zločince pak Stb využívala. V tomto případě by to byla čistá spekulace, tady žádné důkazy nejsou. Faktem ale je, že to nebyli obyčejní vojíni. Ten Max Rostosck, který se podílel na likvidaci Lidic byl v té době vedoucím SS na Kladně a když jej propustili měl čtyřicet osm let a všichni byli v průběhu 60.let vystěhováni do Německa.

Na celý případ přišli nedávno pracovníci Státního ústředního archívu v Praze, když zpracovávali materiály, které postupně přestávají podléhat utajení. K odhalení přispělo i nedávné odtajnění archívu ústředního výboru Komunistické strany Československa. Podle Jana Srba lze předpokládat, že archív vydá ještě další podobné případy.

Antonín Zápotocký zastával úřad prezidenta v letech 1953 až 1957. Během té doby bylo popraveno 94 osob z toho bylo 47 politických vězňů.