Centimetrovou keltskou minci objevil hledač kovů

Keltská mince z Českolipska, foto: ČTK

Kdo ztratil na severu Čech stříbrnou keltskou minci? Prchal někdo před pronásledovateli? Taky se mohlo jednat o obchod, nebo si ji někdo záměrně schoval. To se už nikdy nedozvíme. Ale minci můžeme obdivovat v muzeu v České Lípě, které ji v dubnu vystaví. Má asi centimetr v průměru a pochází z druhé poloviny prvního století před naším letopočtem.

Keltská mince z Českolipska,  foto: ČTK
Je to nejvýznamnější osamocený archeologický nález, který loni muzeum získalo, řekl vedoucí historického oddělení muzea Vladimír Peša:

"Mince se našla nedaleko České Lípy, v hornaté krajině severních Čech. Získali jsme ji od nálezce pana Bartoníčka z Markvartic. Ten ji našel při rekreačním hledání kovů. Muzeum tak získalo poměrně zajímavý nález."

Na minci je zobrazen galský vládce

Mince je pozoruhodná tím, že se jedná o ražbu neobvyklou pro české území i místem nálezu.

"Tady je to skutečně velmi vzácný a zvláštní nález, protože je to krajina hornatá a osídlení v pravěku bylo spíš okrajové. Takže těch nálezů je tu poměrně málo."

Foto: ČTK
Jak mince vypadá, a kdo je na ní zobrazen?

"Přestože je mince poměrně vzácná, tak je dost malá. Má asi centimetr v průměru a váží něco přes 1,5 gramu. V rámci keltských ražeb patří mezi tzv. kvináry. Je na ní zobrazena hlava, která pravděpodobně patří některému z galských vládců. Pak je tam nápis a na druhé straně část koně."

Galský kvinár byla ve své době mince s vyšší nominální hodnotou. Navíc se našla v prostoru, kde archeologové předpokládají germánské osídlení. Jak se tam dostala, je možné zatím jen spekulovat. Muzeum získalo exotickou minci od nálezce darem.

Další unikátní mince se našla ve skalní dutině

Vladimír Peša,  foto: archiv Libereckého kraje
Muzeum nechalo minci přes zimu restaurovat, a od dubna ji vystaví. Jak moc byla mince poškozená?

"Poškozená nebyla. Mince je ze stříbra, a to je poměrně trvanlivý materiál, takže šlo spíš o takové základní očištění a ošetření a příprava do expozice."

Za posledních 15 let jde podle Vladimíra Peši teprve o druhý nález keltské mince, kterou českolipské muzeum získalo. Tou první je zlatý muškovitý statér z druhého století před naším letopočtem. I tato mince je pozoruhodná místem nálezu. Jde o jediný nález keltské ražby objevený ve skalní dutině na území České republiky. Archeologové ji našli v Kristově jeskyni v Klokočských skalách v Českém ráji.

Keltské mince se vyznačovaly téměř 100% ryzostí kovů, ze kterých byly raženy. Proto i tak malá mince, měla značnou hodnotu.